Лудост. Брюксел ни оставя без телевизори!

Какъв проблем може да настъпи с новата покупка

Лудост. Брюксел ни оставя без телевизори! | StandartNews.com

Според последна информация, Европейският съюз ще наложи някои ограничения и накратко - може и да останете без нов телевизор. Но за какво всъщност става въпрос?  

Както е известно, ЕС задава определени ограничения по отношения употребата на електроенергия и за най-голямо съжаление - телевизорите влизат в това число.

Но не си представяйте, че някой ще следи стриктно дали не сте задрямали пред пуснат телевизор - нищо подобно. Ако въпросните ограничения влязат в сила, няма да има нито един 8K телевизор, който може да се продава в ЕС.Правилото ще засегне и няколко 4K OLED телевизора, 65-инчови QD-OLED телевизори и поне един високопроизводителен 4K QLED телевизор.

 Това ще се отнася за всички държави - членки на Европейския съюз, към датата 01.03.2023 година.

Основният виновник е Индексът на енергийна ефективност (EEI) - той е разработен от специална комисия към ЕС и до този момент телевизионната индустрия като цяло смяташе, че числата, определени от комисията, са стабилни и справедливи и че отговарят в действителност на стандартите за ефективност.

Както обаче можете да се досетите, с тях не може да се измери абсолютно всичко и докато те са се доказали за HD и 4K телевизорите, никой нищо не споменава за всички останали технологии.

За съжаление на всички е добре известно, че 8K телевизорите, поради естеството на функционирането на LCD панелите, консумират значително повече енергия от 4K телевизорите.

Според подробен доклад на FlatpanelsHD изглежда, че нито един 8K, тъй като в момента се произвежда, няма достатъчно нисък EEI, за да премине предлагания в момента стандарт.

Някои 65-инчови 8K телевизори са малко над границата, докато други ще трябва едва ли не да намалят EEI наполовина, за да преминат. Това означава, че някои от водещите модели няма да могат да се предлагат на територията на ЕС, пише hicomm.bg.

 Крис Чинък, който оглавява 8K асоциацията, изяснява ситуацията доста разбираемо: 8K телевизионен панел има четири пъти повече пиксели от 4K телевизионен панел.

Всъщност каквито и предложения да бъдат направени, те винаги ще намират основания да бъдат заобикаляни, което означава, че всъщност се връщаме отново в началото и проблемът си остава липсата на гъвкавост при EEI.

А това може да повлияе върху целия световен пазар, пише Блиц.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай