Събота,

Лудница: грабят лаптопи на поразия

От: Владислав КОЛЕВ -
Лудница: грабят лаптопи на поразия
A
A
A

Коронакризата опразни магазините за нови и втора употреба лаптопи в Пловдив и региона, показа проверка на „Марица“

В момента в ролята на търсещи са родители на ученици, учебни заведения, както и работодатели, които прехвърлят работния процес в home office такъв. Резултатът е един – всички лаптопи, които се предлагат и все пак са годни за нужната дейност, са на цена от минимум 950-1000 лв. 

След кратко търсене и сблъскване с високите цени, купувачите обръщат поглед към магазините за втора ръка техника и към заложните къщи, но и там ситуацията е идентична – лаптопи няма. 

„Най-ниската цена в момента при нас е 950 лв. По-евтините лаптопи отдавна свършиха, а когато дадем заявка, се чака дълго. Истината е, че има остър дефицит. Още в началото на годината, когато започна всичко с коронавируса, в страните производители производството намаля  драстично. При нас това се усети чак сега. Същата беше ситуацията с маските в началото, с дезинфектантите", коментираха търговци.

Смятам, че пазарът на лаптопи ще се стабилизира през февруари-март. Търсене има по целия свят. И наличните количества отиват за големи страни. България е на последно място в списъка и лаптопи ще пристгнат тук когато е задоволен останалия пазар“, коментира  един от тях. 

Справка в сайтовете на големите онлайн магазини за техника показа, че цените на лаптопите и компютърните конфигурации са направили рязък скок нагоре.

Лаптоп със средни параметри, с който спокойно човек може да изпълнява елементарни операции, вече е 1200 лв. Същият, но преди 3 месеца, се е продавал за 790 лв. 

Търговци коментираха още, че идват и коледните празници, когато по принцип търсенето на техника, включително лаптопи, е голямо. 

 

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички