Лозари на бунт заради неплатено грозде

Лозари на бунт заради неплатено грозде | StandartNews.com

8 месеца стопаните напразно си чакат парите за продукцията

Благоевград. Много от лозарите в Санданско още не са получили парите си за продаденото миналата есен грозде. Те плашат с бунт и блокиране на пътища в района, ако не им бъдат изплатени до дни сумите. Няколко частни винпрома са изкупили тонове грозде от местните производители, но бавят превеждането на дължимите финансови средства. Някои от фирмите дали по-голямата част от парите, но има и една, която не е платила и лев на стопаните, алармираха кметове на населени места в района на Катунци.

„Ще изчакаме най-много още седмица и ще се вдигнем на бунт. Не е нормално да не могат да ни дадат парите вече 8 месеца. А ние трябва да покриваме разходи за новата реколта. разчитаме само на лозята, за да оцеляваме", твърдят лозари от санданското село Враня. Те са категорични, че няма да позволят на никой да се подиграва с труда им. Собственикът на винпрома, който дължи най-много пари на стопаните, провел няколко срещи с тях. Обещавал им непрекъснато пари, но без резултат.

Лозарите припомниха, че цената на гроздето чувствително паднала през 2013 г. и десетки тонове останали непродадени, а някои и необрани по лозовите масиви. Затова десетки собственици на лозя се отказали да ги обработват тази година. Причините са липсата на пазар за гроздето и неговата ниска изкупна цена.

„Във всяка селище в района има такива, които няма да работят на полето. Старите и самотни стопани няма повече да се трепят на полето. Те предлагат лозята си за жълти стотинки, но няма мераклии да ги купят и да се трудят, без да имат гаранции за пазар и добри цени. Заради продължителните дъждове тръгна мана по лозята, на места загубите са до 50%. Кметът на село Катунци Стоян Танушев прогнозира, че ще има по-голямо търсене и по-високи цени тази година, тъй като реколтата няма да е богата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай