Сряда,

Лозари блокират с трактори кръстовища в пет града

От: Стандарт -
165
Лозари блокират с трактори кръстовища в пет града
A
A
A

Членове на  Националното сдружение на българските лозари ще блокират сутринта в петък важни пътни артерии на страната. С трактори и коли те ще спрат движението на възлови кръстовища в района на градовете Пловдив, Монтана, Плевен, Поморие и Харманли. Акцията ще продължи два часа, от 08:30 ч. до 10:30 часа, уточняват от сдружението.

На всяка една от посочените локации за провеждане се очаква да присъстват над 200 души с 20 трактора и 20 автомобила. Целта на мероприятието е настояване към управляващите в лицето на Министерство на земеделието и Народното събрание да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди.

"За разлика от други сектори ние не получаваме подпомагане нито за торове, нито за препарати за растителна защита. След редица срещи между представители на нашето сдружение и лица от министерството ни бе обещано финансова помощ през 2022 г. в размер на 30 млн. лв. за винени лозя и 2.5 млн. лв. за десертни лозя, което обещание не бе спазено. Гръмките изявления по време на коалиционните преговори между четирите управляващи в момента партии, в които наши представители също взеха участие, че ще има промяна и всички ръководители на агенции ще бъдат избирани публично, прозрачно и с конкурс, отново потънаха в нищото", посочиха лозарите.

Техните конкретни искания за спасяване на лозарския сектор у нас са: 

•    Субсидиране на българските лозари с 300 лв./дка за реално отгледано лозе;

България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13,50 евро/декар годишно. За сравнение в останалите страни в ЕС субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно, твърдят от НСБЛ.

 „Ние не искаме перманентни помощи в лозарството. Напротив. Но поради чувствителността на сектора в условията на пандемия и изключителната инфлация по отношение на енергоизточници, торове и препарати, където при първите две тя е над 300%, сме изправени пред фалит“, аргументират се от сдружението. 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички