Вторник,

Лозари блокират с трактори кръстовища в пет града

От: Стандарт -
293
Лозари блокират с трактори кръстовища в пет града
A
A
A

Членове на  Националното сдружение на българските лозари ще блокират сутринта в петък важни пътни артерии на страната. С трактори и коли те ще спрат движението на възлови кръстовища в района на градовете Пловдив, Монтана, Плевен, Поморие и Харманли. Акцията ще продължи два часа, от 08:30 ч. до 10:30 часа, уточняват от сдружението.

На всяка една от посочените локации за провеждане се очаква да присъстват над 200 души с 20 трактора и 20 автомобила. Целта на мероприятието е настояване към управляващите в лицето на Министерство на земеделието и Народното събрание да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди.

"За разлика от други сектори ние не получаваме подпомагане нито за торове, нито за препарати за растителна защита. След редица срещи между представители на нашето сдружение и лица от министерството ни бе обещано финансова помощ през 2022 г. в размер на 30 млн. лв. за винени лозя и 2.5 млн. лв. за десертни лозя, което обещание не бе спазено. Гръмките изявления по време на коалиционните преговори между четирите управляващи в момента партии, в които наши представители също взеха участие, че ще има промяна и всички ръководители на агенции ще бъдат избирани публично, прозрачно и с конкурс, отново потънаха в нищото", посочиха лозарите.

Техните конкретни искания за спасяване на лозарския сектор у нас са: 

•    Субсидиране на българските лозари с 300 лв./дка за реално отгледано лозе;

България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13,50 евро/декар годишно. За сравнение в останалите страни в ЕС субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно, твърдят от НСБЛ.

 „Ние не искаме перманентни помощи в лозарството. Напротив. Но поради чувствителността на сектора в условията на пандемия и изключителната инфлация по отношение на енергоизточници, торове и препарати, където при първите две тя е над 300%, сме изправени пред фалит“, аргументират се от сдружението. 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com