Лошо. Хампарцумян стресна с тежка прогноза

Ще виждаме рязко покачване на лихвата.

Лошо. Хампарцумян стресна с тежка прогноза | StandartNews.com

Процесите в икономиката са реактивни и Европейската централна банка (ЕЦБ) е в една много деликатна ситуация, защото високата задлъжнялост на южноевропейските държави – Гърция, основно Италия със 150% дълг спрямо БВП, ограничава възможността за рязко повишаване на лихвите.Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria финансистът Левон Хампарцумян.

ЕЦБ балансира на един много тънък ръб, на който трябва да вдига лихвите, за да потисне инфлацията и същевременно да не потисне икономиката, за да не влезем в една голяма рецесия. 

Ще виждаме рязко покачване на лихвата. Очаквахме покачване с четвъртинки, осминки, а получихме половинка. Това нещо не се е случвало от 10 г.

В този период живяхме с ниски лихви и висока ликвидност – по народному казано "печатане на пари“. Този период свърши, защото сега инфлацията е това, което ни плаши, каза финансистът.

У нас тенденцията ще бъде лихвите по кредитите да тръгнат нагоре, но с малко. Лихвите по депозитите ще започнат да ги гонят, но недейте да очаквате изкривената ситуация от 2012-13 и 14 г., когато с един скромен депозит можеше от лихвите да се живее. Ако лихвите по ипотечните кредити станат непосилни за преобладаващата част от кредитополучателите, банките ще трябва да вземат мерки да ги преструктурират, каза още финансистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай