Лошо. България отново на дъното в ЕС

Какво показват предварителните данни на Евростат

Лошо. България отново на дъното в ЕС | StandartNews.com

България заема последното място в Европейския съюз по брутен вътрешен продукт на човек от населението, при това претеглен по паритет на покупателната способност. Това показват предварителните данни на Евростат за 2023 г.

Икономист бие тревога: Еврозоната ще отиде по дяволите

България отчита БВП на човек от населението с 36% под средното за ЕС равнище. Малко преди нея е Гърция, където БВП на човек от населението е с 33% под средния за ЕС. Румъния се представя далеч по-добре, изоставайки само 22% от средното ниво за ЕС.

Обнадеждаващи новини от Левон Хампарцумян

На другия полюс са Люксембург и Ирландия, съответно с БВП на човек от населението от 140% и 112% над средния за ЕС.

Голяма промяна с пенсиите след приемането на еврото. Нов закон

Първото място на Люксембург до известна степен се обяснява с факта, че голям брой погранични работници са включени в общия брой на работната сила на страната и допринасят за увеличението на нейния БВП, а същевременно не се считат за част от местното население, което се използва при изчисляването на БВП на глава от населението. Техните разходи за потребление се записват в националните сметки в държавата им на пребиваване.

Петър Чобанов с ключова прогноза за инфлацията и цените

Високото ниво на БВП на глава от населението в Ирландия пък може отчасти да се обясни с наличието на големи мултинационални компании, притежаващи интелектуална собственост. Свързаното с тези активи договорно производство допринася за БВП, докато голяма част от приходите, спечелени от това производство, се връщат на крайните собственици на компаниите в чужбина.

Икономист предупреди с колко ще се забави еврото при избори у нас

Нидерландия, Дания, Австрия, Белгия, Швеция, Германия, Финландия, Малта и Франция са другите държави - членки на ЕС, с БВП на човек от населението над средния за единния пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай