Лоши новини за цената на газа в Европа

С колко скочи?

Лоши новини за цената на газа в Европа | StandartNews.com

Цената на газа в Европа отново прехвърли 3200 долара за 1000 куб. м в хода на днешната сутрешна търговия, по данни на лондонската борса ICE. Ръстът от началото на деня е 8 на сто, предава БТА.

Цената на септемврийските фючърси на хъба TTF в Нидерландия достигна 3238,5 долара за 1000 куб. м или 312 евро за мегаватчас.

Ръстът идва като следствие от покачването на азиатските фючърси за доставка на втечнен природен газ под натиска на засилващата се конкуренция на пазарите за гарантиране на запаси за зимата.

Влияние оказва и очакваното спиране на доставките по "Северен поток-1" от 31 август до 2 септември.

Напрежението около гигантските турбини, които според Москва са виновни за намаляването на потоците газ по "Северен поток-1", повдига основателни въпроси около оборудването, от което газопроводът се нуждае, за да функционира нормално, обобщава Ройтерс.

Ключовата част се оказва SGT-A65, турбина на "Сименс енерджи" (Siemens Energy) с дължина 12 м и тегло 20 тона, която все още чака да бъде транспортирана до компресорната станция "Портовая", след като през юли беше ремонтирана и пристигна в Германия от Канада.

Тя обаче все още е в Германия, като Русия не иска да я приеме и се аргументира с "непълна документация", "изключителни обстоятелства" и западните санкции, а Берлин вини Москва, че нарочно бави транспортирането на турбината.

Миналия петък "Газпром" обяви, че от 31 август до 2 септември транзитът на газ по "Северен поток-1" ще спре напълно, тъй като единствената работеща турбина на станция "Портовая" се нуждае от поддръжка.

Руският монополист спря доставките за 10 дена през юли за годишната поддръжка на тръбата, след което ги възстанови, но в намален обем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай