Петък,

Лоши новини от МВФ. Става все по-мрачно

От: Стандарт -
5502
Лоши новини от МВФ. Става все по-мрачно
A
A
A

Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозата си за световния икономически растеж за тази и следващата година, предупреждавайки за риск светът скоро да се окаже на прага на рецесия.

Световното икономическо разширяване вероятно ще се забави до 3,2% тази година, което е под очакваните 3,6% през април и 4,4% през януари, става ясно от актуализираните данни на фонда, публикувани във вторник.

Сериите на лихвени увеличения, започнати от централните банки в опит да се пребори ускоряващата се инфлация, се очаква да се усетят през 2023 г., когато икономическият ръст ще се забави още до 2,9%.

И макар все пак налице все още да е положителен растеж, то това не е голямо успокоение, когато става въпрос за растящите притеснения за намаляващ ръст и дори рецесия в някои от водещите икономики при ускоряване на ръста на цените, който изяжда приходите, спестяванията и печалбите, посочва Bloomberg.

„Прогнозата се помрачи значително от април насам. Светът може скоро може да се окаже на ръба на световна рецесия – само две години след последната“, посочва Пиер-Оливие Гуранша, главен икономист на МВФ.

Потребителските цени се увеличават по-бързо от очакваното, като според фонда инфлацията ще се ускори дори още повече тази година на фона на по-скъпите храни и енергоизточници, както и оставащия дисбаланс при търсенето и снабдяването. Според МВФ измерителят на потребителските цени ще нарасне с 8,3% тази година, което ще е най-големият скок от 1996 г. насам. През април оценката бе за 7,4%.

Рисковете, които фондът очерта в априлското издание на прогнозите си, са се материализирали, става ясно още от актуализацията. Тези опасности включват влошаване на войната в Украйна, ескалиране на санкциите срещу Русия, както и по-остро от очакваното забавяне в Китай, появили се нови огнища на коронавируса и инфлацията, която принуди централните банки да увеличат лихвите.

В същото време рисковете за новите прогнози също са преобладаващо в посока надолу, посочват от МВФ. Сред тях е притеснението за възможно „внезапно спиране“ на европейския внос на газ от Русия заради войната в Украйна, влошаване на инфлацията и допълнително ескалиране на имотната криза в Китай.

Прогнозите за американския растеж понасят най-голям удар. МВФ свива с 1,4 процентни пункта спрямо април оценката си до 2,3% заради забавянето на растежа по-рано тази година, намалената покупателна сила на домакинствата и затягането на паричната политика.

Прогнозата за 0,6% растеж на БВП на САЩ през четвъртото тримесечие на 2023 г. на годишна основа „ще направи изключително трудно избягването на рецесия“, посочват от МВФ.

Фондът също така понижи прогнозата си и за китайския икономически растеж с 1,1 процентни пункта до 3,3%. Сред основните причини са задълбочаващите се проблеми в имотния сектор на страната, както и ограниченията заради новите огнища на Covid-19, които допълнително се отразяват и на веригата на доставки.

Политически приоритети

Ограничаването на инфлацията чрез затягане на паричната политика трябва да е първи приоритет на властите, посочват от фонда.

Това „неминуемо ще има реална икономическа цена, но забавянията само ще я увеличат“.

И при наличието на дълг на развиващите се държави на многогодишни върхове, то увеличението на разходите по заеми и обезценяването на валутните курсове ще прави деноминираните в долари задължения все по-трудни за обслужване. Световната банка посочва, че около 60% от най-бедните 75 държави в света са в риск от дългови кризи, а това на свой ред се разпростира и към страните със средни доходи.

От МВФ посочват, че поставят „необичайно силно ударение“ върху сценариите с влошаващи се рискове в своята актуализация.

„Ако допълнителни сътресения ударят световната икономика, икономическите резултати ще са дори още по-лоши“, казват още от фонда.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com