Лоша новина за наемите. Каква е причината

Говори инвестиционен консултант

Лоша новина за наемите. Каква е причината | StandartNews.com

Дори да видим спад на цените на недвижимите имоти в следващите една-две години, най-вероятно наемите ще продължават да се покачват. Причината е, че доходността от наеми, дори за страни като Германия и САЩ, все още е ниска.

Много по-изгодно в момента е да се инвестира в държавни облигации, отколкото в жилища. Това каза главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев пред Радио "Фокус“.

Инфлацията при горивата върви стремително надолу, при услугите също се вижда забавяне, но при разходите за жилище в САЩ не се наблюдава падане, посочи той.

"Проблемът с жилищата е казус, който най-вероятно ще се запази още дълго време, защото спадът на цените, който се забелязва в САЩ по отношение на новите продажби на имоти, не се прехвърля върху намаление на наемите. За тази тенденция се говори в световен мащаб и си остава казус и в България“, поясни Цветослав Цачев.

Покачването на доходността на държавните облигации на САЩ, което се наблюдава в последните няколко седмици, не допринася за спиране на растежа на акциите, отбеляза инвестиционният консултант. В момента индекс S&P 500 е на ниво 5000 пункта.

"Да, липсва му онзи силен импулс за покачване, който се наблюдава при пробив на такива важни равнища, но пък предстои да видим тази седмица отчета на може би най-значимата компания на "Уолстрийт“ – производителя на чипове NVIDIA. Акциите й се качиха много силно от началото на годината. Ключовото за пазарите е, че когато тя върви нагоре, след нея се включват и големите технологични компании, а те са в основата на възхода на пазара. През последните седмици виждаме как и останалите по-малки компании от всякакви сектори следват именно тази тенденция“, посочи Цветозар Цачев.

Много компании вървят нагоре, близо до абсолютните си рекорди.

"Тази позитивна тенденция, особено при по-малките компании, които са засегнати от факта, че при висока инфлация Федералният резерв няма да сваля лихвите, сега успяват да се задържат сравнително добре по отношение на тяхното представяне. По тази причина виждаме рекордите на "Уолстрийт“ да са с доста широка база“, поясни експертът.

Той коментира отражението на предстоящите президентски избори в САЩ върху капиталовия пазар.

"То е свързано с парите, които държавата харчи в изборните години, тъй като управляващата партия много добре осъзнава, че ако икономиката е добре, има шанс да спечели изборите отново. Но през последните години има изключително силен антагонизъм между двете партии в САЩ, което води до блокиране на важни решения именно през призмата на тази връзка с предизборната кампания. Възможно е това да бъде фактор в негативна посока“, коментира Цветослав Цачев.

"Доналд Тръмп не е човекът, който ще затегне държавните харчове, но все повече и повече хора от Републиканската партия осъзнават, че тази траектория на движение на държавния дълг представлява най-големият проблем за страната, много по-голям, отколкото е казусът с Китай например. Ако продължава този растеж на държавния дълг, през 2050 г. САЩ просто няма да могат да си плащат лихвите, да не говорим за останалите разходи“, допълни експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
BBS
преди 2 месеца

Шокиран съм, наскоро научих, че 90% от хората са заразени с пapaзити, поради тях имаме повечето заболявания (включително рак), алергии, хронична умора и главоболие, торбички под очите, акне и папиломи, чести настинки и слаб имунитет, тази инфекция бавно ни убива. Вземете теста и разберете дали сте заразени и как да спасите себе си и близките си:----- https://shout.to/testa

Откажи