Лорер: Трябва да улесним достъпа на бежанци до пазара на труда

БГ работодатели вече заявяват желание да наемат украински работници - в земеделието, в строителството, в IT и други, каза министърът

Лорер: Трябва да улесним достъпа на бежанци до пазара на труда | StandartNews.com

Ситуацияат в Украйна е изключително тежка. Опитваме се да организираме евакуацията на българите там. Българският консулски персонал не се евакуира нито от Киев, нито от Одеса, за да бъде във връзка с хората там. Сравнително малко са хората, които са пожелали евакуация. Това заяви Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа, пред БТВ. 

По думите му, хората, които са пристигнали досега, не са поискали убежище, явно имат близки у нас. 

Лорер съобщи, че комендантският час в Одеса е отменен, но в Киев все още е активен. Докато правителството в Киев функционира, ние сме в постоянен контакт с тях. Надяваме се преди понеделник ситуацията да позволи да тръгнат автобуси към България. В ситуация на война комуникацията е изключително затруднена, каза още Лорер. 

Как ще бъдат третирани хората, които нямат българско гражданство?

Лорер припомни, че на мъжете в Украйна между 18 и 60 години е забранено на напускат страната. Те трябва да вземат важни решения за семействата си - дали да ги пуснат да пътуват през военна зона, обясни министърът. 

Той разказа за срещата си с бежанци от Украйна. Те са в шок, каза Лорер. Нека всеки, който се съмнява за това, което се случва в Украйна, да се срещне с тях, препоръча той.

По отношение на приемането на бежанците от икономическа гледна точка - те са добре дошли у нас. България се обезлюдява, няма работна ръка, така че те ще намерят своето място. 

Важно е да ги подкрепим, предлагайки им настаняване и храна на първо време, а после и работа. Не виждам проблем за приемането на хиляди бежанци. Искам да отправя призив към работодателските организации - да не питаме какво ЕС може да направи у нас, а и какво можем ние да направим. БГ работодатели вече заявяват желание да наемат украински работници - в земеделието, в строителството, в IT и други. 

В България не сме готови за емигрантски потоци, трябва да улесним възможностите тези хора да могат по-лесно да стигнат до пазара на труда, каза още министърът. 

Лорер коментира и санкциите срещу Русия. "Те са предназначени да убедят Русия по-бързо да спре конфликта. Замразяването на активите на Руската централна банка е безпрецедентен ход. В дългосрочен план моето притеснение е каква цена ще плати руският народ за тази военна авантюра".

Как ще се разплаща Европа след блокирането на някои руски банки в системата СУИФТ?

Именно затова не всички банки са изключени. Финансовото напрежение срещу Русия ще се увеличава. България е с ЕС и заедно ще търсим решение, каза още Лорер. 

"В настоящия момент е много по-важно да мислим стратегичмески - къде е мястото на икономиката и туризма ни. Когато тази война свърши, ще има нов План за възстановяване и устойчивост, този път от войната. Очакваме по сегашния план първото плащане да е през лятото. Когато изчистим всички препоръки от ЕК, Планът ще бъде публикуван. Работните версии са виждани от работодателски организации и други. Моята огромна молба към опозиицята е да бъде поне за малко конструктивна", посочи министърът. 

Дали е на дневен ред промяна в състава на кабинета? Лорер коментира, че не е достигнала до него информация за искана оставка на министъра на отбраната Стефан Янев. Но заяви, че сега приоритет трябва да бъде ситуацията, свързана с войната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай