Лорер с план: Какви специалисти ще привлeчем от Украйна

Експерти от технологични компании може да се преместят у нас

Лорер с план: Какви специалисти ще привлeчем от Украйна | StandartNews.com

България може да привлече в страната украински специалисти, които сега работят в развойни центрове на наши технологични компании в Украйна.

Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер пред депутатите от икономическата комисия в парламента. Това са висококвалифицирани специалисти, които ще са полезни за нашата икономика, посочи той.

От април в България ще бъде открит първият Институт за докторанти по изкуствен интелект, който се прави заедно със СУ "Св. Климент Охридски", съобщи още Лорер. „Тези кадри, след завършване на образованието си, ще могат да привличат и компании от сектора в бранша на високите технологии”, посочи министърът. 

Министерството на иновациите и растежа работи координирано с Министерството на образованието и науката за развитие на дуалното образование в страната. „Искаме де сме катализатор за подготовката на технически кадри, така че индустрията да не изпитва недостиг на работна ръка”, заяви Лорер.

Той обяви още, че до края на март се очаква да стартира грантова схема за енергийна ефективност от 140 млн. лв. за малки и средни предприятия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай