Лорер обяви какво влиза в пакета за подкрепа на хората и бизнеса

Ще продължим да работим за увеличаване на икономическия растеж, а оттам и на заплатите, посочи той

Лорер обяви какво влиза в пакета за подкрепа на хората и бизнеса | StandartNews.com

„За нас най-важен е българският икономически интерес, за да могат българските граждани да преживеят тази криза с минимално намаляване на техния жизнен стандарт, а икономиката да продължи да е конкурентоспособна”. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер в Плевен, където откри бизнес форум “Иновации и перспективи“ с представители на над 50 компании от региона.

„До седмица ще обявим окончателния вариант на антиинфлационния пакет в размер на до 2 млрд. лв., в който ще има мерки за подпомагане на най-засегнатите слоеве от обществото и на бизнеса”, изтъкна той.

По думите му в пакета има както социални мерки за пенсионери и за подпомагане на семействата с деца, така и мерки за бизнеса по отношение на акцизи и ДДС.

„Ще продължим да работим за увеличаване на икономическия растеж, а оттам и на заплатите.

Дотук успяхме да вдигнем доходите на учители, лекари, индексирахме пенсиите”, подчерта министърът, цитиран от Нова телевизия.

Лорер допълни, че България е сред лидерите в ЕС по ръст на индустриалното производство през март.

„Износът също е рекорден. Работата на държавата е да подпомага там където са най-слабите и уязвими български граждани”, каза той.

Относно обявените протести на работодателите за следващата седмица Лорер подчерта, че диалогът трябва да продължи до постигане на съгласие.

„Редно е да намалим тона на напрежение и да започнем да дискутираме дългосрочни мерки, които касаят най-вече това какво и как държавата може да си позволи да финансира.

Ние искаме да подпомогнем българския бизнес, но трябва да внимаваме и за бюджета”, подчерта министърът на иновациите и растежа .

По думите му разходите за държавата също трябва да бъдат приемливи, а дали тези мерки ще се финансират от енергийните дружества и техните печалби е въпрос, който предстои да бъде доуточнен.

Лорер бе категоричен, че опитите на правителството са насочени към това да се потуши кризата, създадена от факта, че Путин спря газа за България едностранно.

По време на форума той посочи, че близо половин милиард безвъзмездни средства са осигурени дотук по оперативните програми от министерството, за да се подкрепят малките и средни предприятия в страната.

“В момента е активна и българският бизнес може да кандидатства по грантова процедура в размер на 140 млн. лв. за енергийна ефективност”, заяви Лорер и допълни , че през лятото ще стартира и първата процедура със средства по Плана за възстановяване и устойчивост за технологична модернизация в предприятията за още 260 млн. лв.

Специално за Плевен министърът на иновациите обяви, че се работи активно по привличане на нов инвеститор от аутомотив сектора, който има интерес да открие производство и да разкрие нови 700 работни места.

Работим регионът да се превърне в един от центровете на аутомотив индустрията в България, обяви Лорер.Пред местния бизнес бяха представени мерките, изпълнявани от Министерството на иновациите и растежа за подкрепа и насърчаване на иновациите и инвестициите, както и финансовите инструменти в подкрепа на предприемачеството и бизнеса през Фонда на фондовете и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай