Лорер обсъжда с бизнеса какво ще правят с идващите от Украйна

От IT бранша казват, че могат да назначат до 30 хил. специалисти в сектора

Лорер обсъжда с бизнеса какво ще правят с идващите от Украйна | StandartNews.com
  • Работодателите са готови да осигурят до 200 хил. работни места в различни сектори на икономиката

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер проведе среща с представителите на работодателските организации. На нея бяха набелязани конкретни стъпки за координация на усилията на държавата и бизнеса да помогнат на бежанците от войната в Украйна като настаняване и намиране на работа, съобщават от ведомството на Лорер.

На срещата стана ясно, че ще бъде създаден Национален координационен щаб с участието на работодателите, който ще подпомага украинските граждани, които търсят убежище и работа в страната ни.

"Трябва да канализираме процеса, така че по-лесно да включим бесарабските българи и украинци в пазара на труда у нас и да им осигурим достоен живот", посочи министър Лорер. "Ще им бъдат осигурени възможности за облекчаване на условията за  пребиваване и работа в България", допълни той.

От страна на бизнеса беше изразена готовност за наемане на работа на украински граждани, които потърсят закрила у нас. Възможностите за преквалификации също са изключително важни, смятат работодателите.

Представителите на АОБР обявиха, че има възможност да бъдат наети до  200 хил. специалисти във всички сфери на икономиката. От тях 20 хил. би наела само текстилната промишленост, но също така и в преработващата промишленост, в селското стопанство, в туризма и др. Има нужда от машинни инженери, шофьори, строители и др. Максимално бързо ще бъде събрана информация от бизнеса за възможностите в кои сектори е най-голямо търсенето. Бесарабските българи и украинските граждани са добре дошли у нас, беше подчертано от всички на срещата.

На нея представителите на IT бранша изтъкнаха, че могат да назначат до 30 хил. специалисти във високотехнологичните сектори. Те посочиха, че много от българските компании имат представителства в Украйна и са готови да осигурят работа в страната ни на специалистите оттам.

На срещата стана ясно още, че ще стартира и единен информационен портал, където ще бъде качвана информация за наличните работни места в България за украинските граждани. В него ще има информация за това какви професионални квалификации и образование се изискват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай