Logan MCV - в служба на семейството

Logan MCV - в служба на семейството | StandartNews.com

След Lodgy (5/7-местeн MPV) и 5-местния ван Dokker Dacia попълни гамата си от семейни автомобили с новия Logan MCV. Това е доста важен модел за марката, особено в Холандия, където първото поколение се превърна в култ. Там Logan MCV има най-големия фенклуб в света. Петместното комби е насочено към тези, които искат комфортен, практичен и просторен автомобил за ежедневните си нужди и за почивните дни.

 

Признавам, че преди да взема новия Logan MCV за тестово шофиране, изпитвах малки колебания. Не знаех какво да очаквам от автомобила. Въпреки че съм семеен и с дете, се чудех дали той ще си свърши работата, така да се каже. Колко комфортен и просторен е? Дали всички куфари и чанти, които планирах да помъкна, ще се съберат в багажника? Колко добра е динамиката и ще имам ли проблеми при изпреварванията? След като навъртях солиден брой километри по родните пътища и магистрали, мога спокойно да кажа, че Logan MCV адски много ми хареса. Във всичко. И ми свърши чудесна работа.

 


Автомобилът има рекорден товарен обем на багажника за класа си - 573 литра. Дължината му е 4,49 м, което е с 430 мм повече от новото Sandero. Няма да посоча точно колко куфари и чанти натъпках, просто защото няма да ми повярвате. А те не бяха никак малко. При сгънати задни седалки товарният обем нараства до внушителните 1518 л. Това е едно от най-големите предимства на автомобила, защото в него може да натоварите предмети с дължина до 2,7 м. Именно така инициалите MCV (max capacity vehicle) добиват истинския си смисъл.

 


Външният вид на комбито няма да ви накара да ахнете от удивление. Семпъл, но модерен. Релсите на покрива му придават усещане за сила и енергия. В задната част той напомня на предшественика си, особено по вертикалните си стопове. Те са визуално удължени с черна пластмаса, която продължава до покрива.

 


Макар багажното отделение да е притегателната сила за потребителите (както и ниската цена, разбира се), компанията не е направила почти никакви компромиси по отношение на другите аспекти от интериора. В салона спокойно се събират петима възрастни, при това високи. Освен това сега технологията е напълно в крак с времето. Моделът си има всичко, което човек очаква от един съвременен автомобил - навигация, блутут, тъчскрийн на аудионавигационната система, круиз контрол и всякакви други дважди. Някои, разбира се, са опционални. В моя случай моделът бе версия Laureate с допълнително оборудване като аудионавигационна система Media Nav със 7-инчов сензорен екран, радио с управление от волана, USB, AUX, Bluetooth и аудиострийминг, карта на България, заден паркинг сензор, круиз контрол, ограничител на скоростта, кожен волан, 15-инчови алуминиеви джанти и задни елстъкла. Стандартното оборудване включва подсилено окачване, ABS, AFU, ESP, ASR, електрически отопляеми странични огледала, всякакви въздушни възглавници и др. Всичко това за една марка, която продължава да залага на ниските си цени, е нещо, което наистина си заслужава. Наистина, пластмасата е по-твърда, а воланът се регулира само в една посока, но с тези неща мога да се примиря. Заради цената - 25 270 лв. с ДДС.

 


Тестовият автомобил бе оборудван с 1,5-литровия дизелов dCi двигател с 90 к.с., съчетан с 5-степенна автоматична трансмисия. Това е най-продаваният агрегат на Renault Group заради своята надеждност, динамика и екологични параметри. По каталог средният разход е 3,9 л/100 км. Аз ударих 4 литра и малко, но с трима души в салона и пълен догоре багажник. Освен това не използвах функцията Eco Mode. Тя настройва определени параметри на двигателя и тези на климатика, за да подхождат на водача и пътниците. В зависимост от стила на управление и пътните условия, Eco Mode може да спомогне за намаляване на разхода на гориво и СО2 емисиите с до 10%. На пътя Logan MCV стои добре. Има своите плюсове и минуси, разбира се, както във всеки автомобил. На мен ми харесаха добрата динамика и стабилност. Колата се управлява лесно и влиза добре в завоите, ако не се правите на Фитипалди. На високи скорости по магистралите нямате никакви проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай