Събота,

Лирата се срина до 15 ст., за 100 лв. купуват храна за седмица

От: Стандарг -
2793
Лирата се срина до 15 ст., за 100 лв. купуват храна за седмица
A
A
A

Продължаващото покачване на българския лев спрямо турската лира доведе до увеличаване на броя на българските туристи, посещаващи Одрин за пазар, пише "Марица".

Вчера лирата се понижи за момент до рекордните 11,30 TL. спрямо долара. Еврото вече се разменя за над 12.12 TL. Според БНБ една лира вече се разменя за 15 стотинки, а един лев е 6.41 TL. 

Рафийе Мухтарова, медицинска сестра в Пловдив, каза пред турските медии вчера: „Ние, българите, идваме да пазаруваме тук, защото лирата се обезцени много. Купуваме всичко много евтино от тук. Много сме доволни. Ще идвам всяка седмица, ако имам време.“ , каза тя.

Българските граждани, идващи в Одрин, за да пазаруват, допринасят за икономиката на Одрин. Много търговци от Истанбул също продават стоките си в Одрин на нашенци. 

Халил Камбаз, който също е от Пловдив, каза пред турската агенция Анка, че идва често в Одрин и пазарува на едро, като препродава продуктите в България. „Купувам за 2,5 и продавам за 5. Така изкарвам по някой лев“, каза той. 

Търговецът Метин Доган работи предимно с клиенти от България. Той заяви, че броят на пристигащите българи е започнал да нараства значително напоследък, тъй като стойността на турската лира пада ежедневно. Тази ситуация ни поставя в трудна ситуация като търговци. Налага се непрекъсната промяна в цените. "Това, което продавате за 50 лири днес, утре се продава за 60 лири.“ 

Българите най-много търсели текстил, баклава, маслини, локум, сирене и почистващи препарати, каза той. 

„Българите разменят 100 лева за над 600 лири и могат спокойно да си купят храна за една седмица. В България това не е възможно. Всичко там е поне два пъти по-скъпо", констатира Доган. 

Пенсионерът Хасан Гюлер от Одрин пък се оплака пред медиите, „Ситуацията в Турция сега е плачевна. Не можем да купим нищо. Парите ни от пенсиите се стопиха."

Централната банка на Турция вчера намали лихвите с един процент до 15 на сто, въпреки че инфлацията е близо 20 на сто. Това ускори спиралата на инфлацията в страната и доведе до най-ниските нива на лирата за всички времена.

Опозицията призова за предсрочни избори във връзка с безпрецедентната икономическа криза.

Обезценяването на лирата с 32% тази година повишава цените в страната и допълнително разпалва инфлацията, която според официалната статистика се покачи до 19,89 на сто. Това е най-високата стойност от близо три години. Много икономисти твърдят, че реалната инфлация в страната е около 50 на сто.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички