Лихвите по депозитите ще намаляват по-бързо от тези по кредитите

На паричния пазар парите ни са на нула, казва Дорчо Илчев

Лихвите по депозитите ще намаляват по-бързо от тези по кредитите | StandartNews.com

Лихвите по кредитите до края на годината по-скоро ще се запазят на сегашните нива, защото несигурността на кредитополучателите е голяма. Това каза в интервю за economymagazine.bg изпълнителният директор и член на УС на Алианц Банк България АД Дорчо Илчев. Той уточни, че лихвите по депозитите малко ще падат и посочи, че те вече се понижиха през лятото, но ще падат още.

„Лихвите по кредити също леко ще намаляват – най-вече от конкуренцията”, посочи Илчев. Според него обаче няма да е с темпа на спад на лихвите по депозити. Малко ще се отвори ножицата, но кредитите са единственият способ на банките да печелят.

„На паричния пазар парите ни са на нула. При краткосрочните германски Държавни ценни книжа /ДЦК/ лихвата дори е отрицателна, т. е. плащаме им, за да ни съхраняват парите, а българските също са на много ниско ниво. 2-годишните са под 1%. Такъв е пазарът”, каза още Дорчо Илчев.

Той посочва, че новата кредитна линия от Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ ще даде възможност да се отпускат заеми на фирми с до 1 процентен пункт по-ниска лихва. Кредитната линия от 30 млн. евро, получена от ЕИБ, ще помогне за финансирането на малките и средни предприятия /МСП/ в България. „Парите са изцяло за бизнеса – насочени са към МСП, дори и към по-големите предприятия. Нямаме право да ползваме парите за наша ликвидност”, посочва Илчев. Най-голямото предимство бил дългият срок – 12 години, които за бизнеса са много.

Цялото интервю четете в economymagazine.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай