Лихвите падат все повече

2013: Малко кредити, много депозити

Лихвите падат все повече | StandartNews.com

На 6 декември - Никулден, е празникът на банкерите. На този ден финансовата общност си прави равносметка за отиващата си година. А това, което се случва във финансовите институции, показва най-ясно картината на икономиката ни.

Банкерите ще изпратят и 2013 г. с несбъднати надежди за повече раздадени кредити. Спадът в тази основна дейност на финансовите институции, започнал у нас през 2009 г., продължава и до днес. И няма изгледи тенденцията да се обърне. Съвсем леко оживление се отчита при фирменото кредитиране. В абсолютно изражение за целия кредитен портфейл на банковата ни система за деветте месеца на 2013 г. има слабо повишение от 0,5-0,7%. И то се дължи на фирмените заеми. Що се отнася до кредитите за домакинствата - там ръстовете са дори отрицателни. Слабото раздвижване, което се наблюдава отскоро при корпоративното кредитиране, се дължи на оживлението сред фирмите износители. Причината е, че Западна Европа, която е основният търговски партньор на България, излиза от рецесията и това се пренася и върху търговските партньори от България.

Това обаче е по-скоро в графата на изключенията, отколкото като тенденция. Че кредитирането е все още във фризера си личи от данните за заемите на домакинствата. Потребителските кредити, които са най-прекият измерител на нагласите на хората "да отпуснат колана" и да харчат повече, са с отрицателни ръстове. Така например БНБ изчислява средния спад на годишна база на потребителските заеми средно по 2% на година. Това е доста лоша новина, защото означава, че гражданите са силно песимистично настроени

не очакват ръст на икономиката и съответно подобряване на тяхното финансово положение. Затова съвсем логично избягват рискове като вземането на заеми. Това е основната причина и за предпазливостта на бизнеса и за стопирането най-вече на инвестиционното кредитиране. Въпреки че предприемачите предпочитат да се оправдават с високите лихви, статистическата информация не подкрепя тази теза. Лихвите трайно вървят надолу и вече са по-ниски от докризисните нива (специално за корпоративните заеми). Но това не стимулира кредитирането, защото истинската причина са песимистичните очаквания за бизнес средата.

В подкрепа на всичко, казано дотук, са и данните за невижданите ръстове на спестяванията. Въпреки че темповете определено се забавиха през 2013 г., рекорди по събрани пари в банковите сметки на гражданите се поставят всеки месец. Последната сума, която беше отчетена в края на октомври, е 36,457 млрд. лв. Това е с 9,3% повече, отколкото през същия месец на 2012 г. Този факт обаче никак не радва банките, защото само отваря ножицата по посока на големи разходи за лихви. В интерес на истината трябва да кажем, че доходите от депозитите в банки непрекъснато падат. Въпреки това по липса на алтернативни възможности за инвестиране парите на дребните спестители се насочват основно към банките.

Българските трезори превземат Топ 5

Две банки с преобладаващо българско участие влязоха стабилно тази година в топ 5 на институциите с най-големи активи. Това са Първа инвестиционна банка и Корпоративна търговска банка. Според последната класация на БНБ на почетното трето място е ПИБ. Тя увеличи активите си, след като придоби в средата на годината МКБ Юнионбанк, която беше продадена заради предварително подписано условие от страна на основния си акционер Байерн ЛБ. Така ПИБ увеличи и пазарния си дял на българския пазар и стана третата по големина банка у нас.
От пето на четвърто място се придвижва Корпоративна търговска банка.

Само през 2013 г. активите й са нараснали с 25%, а кредитирането - двойно. В периода 2008-2013 г. увеличението на активите на Корпоративна банка е 4 пъти, пак толкова е скочил и собственият й капитал. Тъй като данните на БНБ за състоянието на активите на отделните кредитни институции за октомври 2013 г. още не са готови, не можем със сигурност да посочим сумата на активите на КТБ, които я изстреляха на четвърто място сред 35 банки в България. Банката се дефинира като финансираща с предимство частния бизнес. В началото на годината тя държеше (и кредитираше) и част от парите на дружествата с държавно участие, които я предпочитаха заради изгодните условия за финансиране и обслужване на сметките.

На първо и второ място в класацията няма изненади. Там отдавна са заели твърди позиции двата флагмана на родната банкова система - УниКредит Булбанк и Банка ДСК. Трезори с дългогодишна история и традиция на българския пазар, които държат основната част от парите на българите.

На почетното пето място пък остана Обединена българска банка. Тя стои здраво на позициите си въпреки кризата в Гърция, от където е основният акционер на ОББ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай