Вторник,

Lidl и GLOBALG.A.P. с първи стандарт за биоразнообразие на плодове и зеленчуци

От: Стандарт -
247
Lidl и GLOBALG.A.P. с първи стандарт за биоразнообразие на плодове и зеленчуци
A
A
A
  • Новият модул GLOBALG.A.P. BioDiversity е приложим и може да бъде използван от цялата индустрия

Lidl и GLOBALG.A.P., в сътрудничество с редица партньори, завършиха разработването на първия индустриален стандарт за опазване на биологичното разнообразие в традиционното производство на плодове и зеленчуци в Европа. GLOBALG.A.P. BioDiversity е разработен с цел да може да бъде използван от всички участници на пазара - от производители до дистрибутори. Той е достъпен като допълнителен модул към установения GLOBALG.A.P. стандарт за добри земеделски практики.

Lidl ще бъде първият европейски търговец на дребно на хранителни стоки, който ще работи със стандарта, и като първа стъпка ще го въведе при над 250 производители от различни европейски страни. В бъдеще Lidl ще се стреми да го прилага за всички европейски производители на плодове и зеленчуци.

Опазването на биоразнообразието е едно от най-големите предизвикателства в хранителния сектор. Ето защо „Грижата за биоразнообразието“ е една от шестте фокус теми от стратегията за устойчиво развитие на Lidl. Съвместното разработване на новия допълнителен модул е в съответствие с настоящата стратегия на компанията за биологичното разнообразие. Тя е базирана на ясен подход за насърчаване опазването и устойчивото използване на природните ресурси и включва идентифициране на рисковите суровини чрез специално разработени за целта инструменти. По този начин компанията подчертава значението на разнообразната и запазена околна среда за развитието на бизнеса си и за едно по-добро бъдеще.

„Научно е доказано, че наред с изменението на климата, загубата на биологично разнообразие е най-голямото предизвикателство за нашата планета, включително и за селското стопанство. Новият модул помага за опазването на биоразнообразието, като определя краен срок за превръщане на естествените екосистеми в земеделска земя, изисква план за управление на биологичното разнообразие, установява по-ефективни критерии за опазване на почвата и интегрирано управление за борба с вредителите и др. Насочването на вниманието към взаимодействието на фермата със съседните територии е първа стъпка към ландшафтен подход - спешно необходим за спиране на загубата на биоразнообразие“, заяви Марион Хамерл, президент на Global Nature Fund.

„Въвеждането на този първи стандарт за биоразнообразие в традиционното европейско производство на плодове и зеленчуци показва колко са важни предприемането на действия и сътрудничеството. Новият допълнителен модул вече дава възможност да се установят минимални изисквания за биоразнообразие в целия сектор. Той е израз на желанието на компанията да инициира промени в сектора, с помощта на които да преодолеем едно от най-належащите предизвикателства на нашето време - опазването на биологичното разнообразие“, каза Драгомир Илиев, управител на ресор „Стоково снабдяване и маркетинг“ в Лидл България.

Сред партньорите, участвали в проекта, са: FiBL Spin-off Sustainable Food Systems GmbH (SFS), Global Nature Fund, Bioland, Lake Constance Foundation и университетът Nürtingen-Geislingen, който допринася със своя научен опит. Различни агенции и земеделски производители също са взели участие в разработването на стандарта и пилотното му прилагане в Германия, Италия, Полша и Испания, за да се вземат предвид всички практически изисквания в този период.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com