Ледът се пропука за "Южен поток"

Русия прави първата крачка, като пуска ОМV до тръбата, казва проф. Атанас Тасев

Ледът се пропука за "Южен поток" | StandartNews.com

Няма основания за отнемане на лицензите на ЕРП-тата

Енергетиката продължава да е гореща тема през последните дни. От една страна, ДКЕВР изкара нови обвинения за нарушения по болната тема с ЕРП-тата. От друга пък - се появи информация, че от "Газпром" се съгласили да дадат достъп до "Южен поток" на австрийската компания OMV. Което вече е крачка напред към сближаването на позициите между Москва и Брюксел за важния за нас газопровод. За да коментира как всичко това ще се отрази на България, "Стандарт" се допита до енергийния експерт проф. Атанас Тасев.

- Проф. Тасев, какъв извод можем да си направим от резултатите от регулаторния одит, който ДКЕВР направи в трите ЕРП-та?

- Първо искам да уточня, че това е едно мое предложение от общо 8, което бе внесено през 2010 г. в предишния парламент с 173 хил. подписа. Въведе се понятието "дълбочинен одит", за който аз претендирах, и вече има реализация. Разликата между предишния и сегашния е в това, че по-рано регулаторът не работеше с първични документи, а с по-обобщени и прогнозни данни. Докато сега проверката е детайлна, събрана на базата на първични данни. Не съм чел доклада, но по направените констатации се вижда, че тези нарушения могат да се санкционират в административен акт - глоба. А размерът на глобата може да се оспорва. Държавният регулатор не е всевластен. В България има една институция, която контролира и защитава граждани и организации от неправомерни действия на държавата, която се нарича Върховен административен съд. А ДКЕВР работи с административни актове, които само съдът може да отмени.

- Според вас има ли нарушения, които могат да доведат до отнемане на лицензите на ЕРП-тата, каквато процедура тече в момента?

- Разговорите тепърва предстоят, но засега не виждам основания да се отива към отнемане на лиценза. По принцип становището ми още от началото на кампанията за по-голяма прозрачност на ставащото в електроразпределителните и електроснабдителните компании е, че няма законови основания на базата на предоставените данни да се отнеме лицензът, освен по два показателя. И двата обаче практически отпаднаха. Първият показател е опасност за дестабилизиране на системата и това е тежко и политическо обвинение. Но то отпадна, след като дружествата отидоха на преговорен процес с НЕК и сега са в процедура. Второто е неизпълнение на разпореждане на държавния регулатор. Фактически неплащането от страна на електроснабдителните предприятия към НЕК бе реален отказ от изпълнение на разпореждане на официален държавен орган, или по-скоро бламиране на органа, което е по-тежкото обвинение. Но след като към момента и двете обвинения са отпаднали, не виждам някакво сериозно основание това да се случи.

- Но какво ще се случи, ако все пак лицензите бъдат отнети?

- Дори да приемем, че ще се случи независимо от всичко, ние нямаме практика за процедурата по отнемане на лицензи, която практика се трупа, както и реални действия на т.нар. особен управител. Предполагам, че въвеждането на особения управител и за трите ЕРП-та едновременно ще трябва да се разглежда като прецедент. Трябва да отчитаме обаче, че те са в колекторската част на енергетиката и събират 72% от общия паричен поток в сектора. Така при отнемане на лицензите и назначаването на особени управители може да се създаде дезорганизация и съзнателни провокации от типа "Не плащайте!". И това ще съсипе енергетиката ни като цяло. Така че определям мярката като крайна, без основания за случването й и дори като опасна да се прилага в сегашната ситуация на остро противопоставяне между политическите сили.

- Всички неща, които се случиха в енергетиката през последните месеци, ще помогнат ли за стабилизирането й все пак?

- Всяко нещо помага, но тук по-скоро има друг ефект - възстановява се доверието към институцията. Смятам, че ефектът на действие на регулаторните органи доказа, че държавата стои твърдо зад закона, но се стигна една пределна граница, когато ефектът става афект. А тази граница не бива да бъде прекрачвана, защото е важна дозата. Като при лекарствата. Това е лекарство и спомага оздравяването, но ако не се прекрачва границата. Иначе става отрова.

- В европейските медии се появи информация, че от "Газпром" са се съгласили по "Южен поток" да потече и газ на OMV. Как това ще повлияе на проекта "Южен поток"?

- Сбъдва се прогнозата ми. Аз бях единственият, който твърдеше, че "Южен поток" ще се състои и руската страна ще приеме условията на Третия енергиен пакет. Дори предложих на вносителя на предложението за въвеждането на понятието "морски газопровод" в Закона за енергетиката - депутата Явор Кюмюрджиев, да го обсъдят и да се опитат да оттеглят предложението на второ четене чисто редакционно. Защото това внесе смут и даде основание на базата на неверни заключения на европейските чиновници държавата ни да се омаскари, че не спазва европейските директиви. Аз заявих, че ние, подписвайки споразумение с руската страна, че газовият поток ще се подчинява на Третия енергиен пакет, решихме проблема. Така че бях напълно спокоен още от първия ден, че става дума за излишен шум - изля се толкова много негативна енергия и обиди по отношение на България. А ето сега потвърждението - значи ледът се пропука, господа съдебни заседатели! Изпълни се прогнозата ми, но това е първата и недостатъчна крачка. Но все пак е в правилна посока и е пробито упорството на руската страна. Полека-лека ще се стигне до приемане на пакета. Така че новината е изключително добра дори и за Европа. Защото означава, че Европа има правилен таргет - много добре се беше "прицелила" в пакета, изчака Русия да влезе на дълбоко и заяви: "Хоп! Трябва да се прилага пакетът!". Поради което ще се изпълни и втората ми прогноза - чрез свободния капацитет на "Южен поток" всъщност Европа, без да похарчи и лев, ще получи "Набуко". Просто здравата логика подсказваше точно това развитие на нещата. Така че след тази изключително добра новина се надявам да спадне напрежението между България и европейската политика. Защото България вече е причисленият в черния списък на медиите, а сега излизаме от него и се надявам това несправедливо обвинение да отпадне.

- В европейските публикации се твърди, че OMV ще пренася по "Южен поток" газ от находището, което разработва в румънската част на Черно море съвместно с "ExxonMobil". Явно това ще става през българо-румънската газова връзка. Възможно ли е по "Южен поток" да тръгне за Европа и български газ, ако в нашия черноморски блок "Хан Аспарух", където OMV също проучва, се докажат залежи от синьо гориво?

- При внимателен прочит на подписаното при предишното правителство споразумение с "Газпром" се вижда, че там пише, че схемата за доставки на руски газ за България може да бъде преразгледана след 6-годишен период. Доставките за нас са с изискването "Take or pay" (Вземай или плащай). А при положение, че ние имаме собствен добив на газ, според мен е революционно да мислим, че ще изнасяме газ. По-скоро трябва да насочим газопотока за вътрешни пазари, което вече ни гарантира газова енергийна независимост. Но нашата енергийна независимост е дори по-добра от средноевропейската. За България коефициент на зависимост е 0,39 спрямо 0,48 за ЕС. Така че става дума за преразглеждане на предвиденото в договора изискване спрямо количествата газ, които възможно ще постъпват от външен източник за сметка на намаляване на самия договор като количества.

- Но в такъв случай не може ли да пренасяме повече руски газ и да печелим от допълнителните транзитни такси за него?

- "Южен поток" е устроен така, че да изпълни структурните си гаранции за доставки към Европа. Той предвижда 63 млрд. куб. метра газ да достигнат до Компресорна станция "Провадия" по дъното на Черно море. След това оттам се отклоняват 18 млрд. кубика по транзитните ни газопроводи за износ към Турция, Гърция и Македония, около 4 млрд. кубика за вътрешното потребление на България и останалото количество тръгва по "Южен поток" към Сърбия за Европа. Това означава, че всеки кубик от капацитета на тръбата, който спестим от собствен добив, ще се редуцира като количество, които може да излиза извън България. Респективно в свободната част на този газопровод - от трети доставчик. Както OMV. Но ще се появят и още играчи. И то на входа на тръбата на руския бряг на Черно море. Въпреки че възможностите са ограничени. През 2017 г. от азербайджанското находище "Шах Дениз 2" се очакват 16 млрд. кубика газ. Но те предварително са продадени. 10 млрд. отиват за Трансадриатическия газопровод, а 6 млрд. - в Трансанадолския. Собствениците и операторите на "Шах Дениз 2" планират да увеличат добива от находището двойно, но не се знае кога това ще се случи. Така че към 2017 г. свободни количества газ от "Шах Дениз 2" няма да има. Ситуацията обаче може да се промени, ако се изгради Транскаспийският газопровод и се направи връзката с туркменския газ. Това е перспектива. И рано или късно по "Южен поток" ще минава и газ от Азербайджан, Туркменистан и други т.нар. трети доставчици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай