Л.Борисов: Ще има нова помощ за затворени бизнеси

Икономическото министерство работи денонощно с работодателските организации и НАП

Л.Борисов: Ще има нова помощ за затворени бизнеси | StandartNews.com

Ще има нова помощ за затворени бизнеси. Това заяви икономическият министър Лъчезар Борисов в интервю пред "Монитор". 

"Ще се постараем през следващите 3 седмици да надградим всички мерки и да направим така, че да помагаме на всички, които имат нужда от подкрепа. За да бъде здрава икономиката, трябва да има здрави хора. С новите мерки постигнахме баланс между свободата на икономическият живот и строгостта на противоепидемичните мерки. Не затваряме икономиката, гарантираме доставките, производството и промишлеността. Продължава работата на Министерството на труда и социалната политика и на Министерството на икономиката да намерим най-бързите мерки за компенсация на бизнеса за затворените сектори, които няма да работят поради противоепидемичните мерки", каза Лъчезар Борисов.

Той благодари на работодателите, с които е в непрекъсната връзка почти денонощно. Те са дали своите предложения как да бъде компенсиран  бизнесът.

"Предложенията за компенсация са в сферата на това да намерим подход да бъдат покрити техни фиксирани разходи или чрез процент от оборота тези бизнеси да бъдат подпомогнати. Това, върху което работим, е да освободим 156 млн. лв. наличен ресурс от Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”, които търсим начин и да надградим. Разработваме схема за ликвидна подкрепа на бизнеса от секторите, които ще бъдат затворени. Тези мерки ще бъдат подпомогнати и от НАП, които ще работят заедно с нас, за да ни подават своевременно информация, за да се изискат всички необходими данни по служебен път,  така че да постигнем най-бързия ефект тези мерки да бъдат достъпни, прозрачни и по най-лесния начин да стигнат до бизнеса", каза още Борисов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай