КЗП проверява договорите на банки и застрахователи

КЗП проверява договорите на банки и застрахователи | StandartNews.com

Преглед на договорите с общи условия, предлагани на потребителите, ще направи Комисията за защита на потребителите (КЗП). При извършени проверки на над 11 хил. клаузи по такива договори през 2014 г. около 2,5% са били обявени за неравноправни, а потребителите продължават да търпят вреди и да се оплакват. Това заяви новият председател на КЗП Димитър Маргаритов. Според Константин Арабаджиев, член на комисията, предстои приоритетно да бъдат анализирани общите условия на договорите на фирмите, предлагащи услуги, на банки, застрахователи и туроператори.

Вече се анализират 27 от общо 40 договора на кабелните оператори, като са дадени препоръки за отстраняване на неравноправни клаузи в 14 дневен срок. В почти всички договори били установени по 2-3 такива клаузи, повечето от които се отнасят за прекомерно голяма неустойка при предсрочно прекратяване на договора от потребителя, каза Арабаджиев.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов посочи приоритетите на комисията - засилване на контрола по отношение на безопасността на стоките и услугите; засилване на координацията между институциите; повишаване на ефективността на проверките с акцент върху повишаване на резултатите. Маргаритов отбеляза, че предстои да бъдат внесени промени в Закона за защита на потребителите, в които се предвижда създаването на секторни помирителни комисии в пет области като алтернатива за решаване на спорове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай