КЗП и Алианс за технологична индустрия със споразумение за индексациите в договорите на потребителите

С подписването на документа КЗП цели защита потребителските права и интереси

КЗП и Алианс за технологична индустрия със споразумение за индексациите в договорите на потребителите | StandartNews.com

Алианс за технологична индустрия /АТИ/, чиито членове са трите мобилни оператора, подписаха споразумение с Комисията за защита на потребителите /КЗП/ относно клаузите за индексация в договорите им за месечните потребителски такси. 

Това стана с подписването на браншово споразумение между КЗП и Алианса за технологичната индустрия /АТИ/, след поисканите от АТИ преговори между страните през последните седмици.

С подписването на документа КЗП цели защита потребителските права и интереси, като операторите се съгласяват да изпълнят няколко ангажимента:

На първо място ще бъде предоставено правото на потребителите да прекратяват, без неустойка, договорите си с операторите при индексация на цените и таксите от януари 2025г. В тези случаи те няма да дължат никакви неустойки, стига да са упражнили правото си до един месец от обявяването на индексацията. 

Второ предвижда се реципрочност в клаузата за индексация. При дефлация цените на месечните абонаментни такси ще се намаляват. Определят се  прагове, в рамките на до плюс/минус 2%, при които няма да се извършва индексация, както при инфлация, така и при дефлация;

Последният ангажимент, поет от операторите, е определени цени на абонаментни планове, както и цени на услуги, да могат напълно да бъдат изключвани от обхвата на индексацията, като операторите ще са задължени да ги обявяват на интернет страниците си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай