Петък,

КЗК с тежко обвинение към "Лукойл България"

От: Агенция Стандарт -
3345
КЗК с тежко обвинение към "Лукойл България"
A
A
A

По искания от участници на пазара на търговия на едро на горива ("ОМВ България ЕООД и "Инса Ойл" ЕООД) пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) бе образувано производство срещу "Лукойл България" ЕООД за установяване на извършено нарушение относно ценовата политика на дружеството при търговията на едро с моторни горива.

КЗК идентифицира конкурентни проблеми, свързани с прилаганата от страна на дружеството ценовата политика, предава Бъглария Он Еър. Според Комисията дружеството е прилагало ценова преса спрямо конкурентите си чрез постепенно изменение на ценовите условия при продажбата на едро и премахване отстъпките за закупено количество, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне интересите на потребителите.

Ценова преса е налице, когато разликата между цените на долния пазар на предприятие с господстващо положение и цените на горния пазар е отрицателна или недостатъчна, за да се покрият специфичните разходи за продажба на продукта на пазара надолу по веригата.

Според Комисията това поведение на "Лукойл-България" ЕООД представлява обща стратегия за ограничаване на търговията на едро на горива в страната с цел засилване на господстващото му положение на пазара на търговия на едро на горива.

Поведението представлява злоупотреба с господство както по националното право, така и съгласно правото на Европейския съюз, тъй като може значително да повлияе върху модела на търговия между държавите членки.

В срок от 60 дни адресатът на определението и подателите на исканията имат право да представят писмени възражения, съответно становища по предявените твърдения.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Кзк Лукойл