Купуват нови влакове за 1 млрд. лева, ще има и двуетажни

Влаковете за близо 1 млрд. лева ще бъдат чисто нови и тепърва ще се произвеждат

Купуват нови влакове за 1 млрд. лева, ще има и двуетажни | StandartNews.com

Около 1 млрд. лева са предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост за покупката на нови влакове, включително и двуетажни, съобщи във Велико Търново заместник-министърът на транспорта Илия Илиев, предаде БНР.

В края на март се очаква Европейската комисия да одобри българското предложение по Плана за възстановяване и устойчивост, където е предвидена покупката на нови високоскоростни влакове. За първи път ще имаме двуетажни пътнически влакове, посочи Илиев.

„Двуетажни влакове – 7 броя. Те ще са насочени преди всичко в района на София, където пътникопотокът е голям. Едноетажни – 35 броя. Те ще бъдат насочени в три агломерации – Варна, Бургас, Велико Търново. По отношение на бързите влакове, тип интерсити, 20 състава“, разкри заместник-министърът.

Влаковете за близо 1 млрд. лева ще бъдат чисто нови и тепърва ще се произвеждат. Обществените поръчки, които предстои да бъдат обявени, ще са за производители от цял свят. Доставката на първите влакове, включително и на 18 маневрени електрически локомотива, се очаква да се случи в началото на 2025 година, поясни Веселин Василев, изпълнителен директор на "Железопътна администрация". 

Новите влакове ще се движат със скорост до 160 километра в час. Към края на 2023 година се предвижда на тези условия у нас да отговорят около 500 километра от железния път, посочи Илия Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай