Купувачът на ВМЗ Сопот поискал шокови съкращения

Купувачът на ВМЗ Сопот поискал шокови съкращения | StandartNews.com

Стара Загора.  Единственият кандидат-купувач на ВМЗ Сопот, българската фирма ЕМКО,  е предложил съкращения на повече от 2000 души малко преди да внесе офертата си в Агенцията за приватизация.

„Собственикът г-н  Гебрев е поискал от синдикатите в предприятието да се съгласят с тези шокови съкращения още преди сделката, т.е. да останат около 1200 работници". Това съобщи лидерът на КНСБ Пламен Димитров в петък след обяд в Стара Загора. Според него тази оферта категорично е неприемлива и противоречи на приетата от парламента стратегията за приватизацията на военните заводи.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев е  потвърдил, че ще държи да се спазва решението на депутатите. „Очакваме оферта, която отговаря на стратегията и колективния трудов договор във ВМЗ, условията за приватизацията са непроменими и синдикатите не могат и не искат да ги променят”, добави Димитров.

„Новият шеф на Мини-Марица-изток Теодор Дребов  и директорският борд вече са пуснали три четвърти от спрените обществени поръчки, но имат още редица сериозни проблеми, и субективни, и обективни”, коментира синдикалният лидер и ситуацията в най-голямото въгледобивно дружество у нас. Според него новият екип на мините наследил истински батак от предишното ръководство, който не можел толкова лесно да се оправи. Освен това  намалените заявки от американската ТЕЦ „КонтурГлобул” са оставили в годишния план дупка от 2,5 млн. тона непроизведени лигнитни въглища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай