Кристалина Георгиева: Само с евро средства няма да стигнем 5% ръст

Кристалина Георгиева: Само с евро средства няма да стигнем 5% ръст | StandartNews.com

Бизнесът ни трябва да се научи да използва не само грантове, а и други инструменти като кредитни гаранции, каза еврокомисарят на дискусията на в. "Стандарт"

Ако не развием финансовата си култура, а чакаме само на европари и грантове, ще видим 5-процентов ръст на българската икономика през крив макарон. Това заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева по време на дискусията "Да на българските региони".

Срещата в Пловдив днес е в рамките на 9-тата национална дискусия "ДА! На българската икономика".

Кристалина Георгиева подчерта, че бизнесът ни трябва да се научи да използва не само грантове, а и други инструменти като кредитни гаранции, за да може икономиката ни действително да дръпне нагоре. "Когато в началото станах комисар по бюджета, всички бяха свикнали, че пари има, защото имахме повече пари, отколкото можехме да похарчим. Сега обаче търсенето на пари превишава наличностите", каза Георгиева.

Тя представи възможностите, които дава планът Юнкер за финансиране през два прозореца - единият за малки и средни предприятия, а другият за всичко, свързано с инфраструктура, иновации и образование.

"Има 200 одобрени проекта по първия прозорец. Отличници сме във финансирането на малки и средни предприятия", каза Георгиева. И отбеляза, че по втория прозорец проекти от България все още няма, а в момента там рекордьор е Франция.

Кристалина Георгиева заяви, че практиката ни в усвояването на еврофондовете е показала, че ние се мобилизираме едва тогава, когато виждаме, че можем да загубим парите в последния момент.

"Притеснява ме, че това може да се случи и по плана Юнкер, а там изискванията вече са други", каза Георгиева. Трябва да транслираме европейския ресурс в растеж, каза още еврокомисарят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай