Сряда,

Кристалина предупреди какво ни чака

От: Агенция Стандарт -
13180
Кристалина предупреди какво ни чака
A
A
A

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви, че не се очаква глобална рецесия, но „това не означава, че тя е напълно изключена", предаде Асошиейтед прес, информира БТА.

В изказване на ежегодната среща на Световния икономически форум Георгиева припомни на аудиторията, че МВФ прогнозира ръст от 3,6% за 2022 г., което е „далече от глобална рецесия". Модератор откри дискусията за световната икономика, като попита аудиторията дали има вероятност от рецесия. Повечето от присъстващите около 100 души вдигнаха ръка. По думите на Георгиева перспективите пред света са „малко като времето тук в Давос - хоризонтът притъмня". Тя каза, че предстои трудна година и един от големите проблеми е скокът в цените на храните, отчасти причинен от войната в Украйна.

Георгиева посочи и редица други предизвикателства, включително повишаването на лихвени проценти, инфлацията, засилващия се долар, забавянето в Китай, климатичната криза и неотдавнашния „труден период" за криптовалутите.

Други говорили пред панела обсъдиха дали Европа ще изпадне в рецесия, след като Европейската централна банка сигнализира, че ще започне да затяга паричната политика.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com