Кристалина с остро предупреждение към правителствата в Европа

За какво призова управляващият директор на МВФ

Кристалина с остро предупреждение към правителствата в Европа | StandartNews.com

Правителствата в Европа не трябва да се поддават на призивите за увеличаване на финансовата подкрепа за протестиращите фермери. За това предупреди управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в брифинг пред журналисти във Вашингтон, цитирана от пресцентъра си.

"Виждаме, че земеделските производители протестират. Те са изправени пред повече трудности и не е лесно да вършат работата си. Но ако тези настроения продължават и ако това тласне правителствата в сложна позиция, в която те се окажат неспособни да направят необходимото за подсилване на икономиките, тогава може да дойде време, в което да съжаляват" каза Георгиева.

Тя добавя, че е разговаряла с политици от финансовите министерства и те осъзнават колко сложно е да бъде направена крачка назад отношение на вече дадена подкрепа.

"Лесно е да бъде дадена, но е трудно да бъде оттеглена", точни управляващият директор на МВФ, цитирана от "Фокус".

Георгиева призова правителствата по света да работят за възстановяване на фискалните буфери, изчерпани заради пандемията, натрупването на дълг, високите лихви и повишената цена на обслужването на дълга.

"Не знаем какво ще донесе бъдещето. И научихме важен урок от Ковид и дните, когато започна войната в Украйна – че държавите със силни фундаменти устояват по-добре на шоковете", каза тя и посъветва правителствата да затворят пробойните в данъчните системи и да оценят качеството по на съществуващите публични разходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай