Кристалина с извънреден призив към света

Не искам това да се повтаря, заяви тя

Кристалина с извънреден призив към света | StandartNews.com

Управляващият директор на Международния валутен фонд призова държавите да направят повече, за да предотвратят скъпоструващите последици от нарастващата фрагментация на световната търговия и да помогнат за предотвратяването на втора "Студена война".

"Аз съм сред тези, които знаят какви са последиците от Студената война: това е загуба на талант и принос към света", заяви Кристалина Георгиева по време на пресконференция в официалния старт на пролетните срещи на Световната банка и МВФ, предаде агенция "Франс прес".

"Не искам това да се повтаря", каза тя и добави, че светът трябва "рационално да приеме, че ще има някаква цена, ще има някаква фрагментация, но да запази тези разходи ниски".

ВИЖ ОЩЕ: МВФ с ключова прогноза за България

Международните институции като Световната банка и МВФ имат важна роля за предотвратяване на разпадането на света на различни блокове с тежки икономически последици, каза тя. В доклад на МВФ от началото на седмицата се прогнозира, че нарастващата търговска разпокъсаност в резултат на събития като Брекзит, търговската война между САЩ и Китай и руската инвазия в Украйна може да направи световната икономика с до седем процента по-малка, отколкото би била в нормални условия.

Политиците трябва да играят решаваща роля, за да "защитят интересите" на своите граждани, заяви Георгиева. "Ако не успеем да бъдем по-рационални, тогава хората навсякъде ще бъдат в по-лошо положение", каза тя, цитирана от БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай