Кристалина притесни народа! Лоша прогноза

Какво каза шефът на МВФ

Кристалина притесни народа! Лоша прогноза | StandartNews.com

Доста притеснителен анализ на Кристалина Георгиева, касаещ световната финансова стабилност.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ)  заяви, че конфликтът между Израел и "Хамас" е "сърцераздирателен" и заплашва да помрачи и без това охладените глобални икономически перспективи. Това предаде Ройтерс.

"Ние следим внимателно как се развива ситуацията, как се отразява най-вече на петролните пазари", каза Георгиева на брифинг в рамките на годишните срещи на МВФ и Световната банка в Маракеш, Мароко. 

"Много ясно, че това е "нов облак" на не най-безопасния хоризонт за световната икономика, "нов облак", който затъмнява този хоризонт и, разбира се, не е необходим", каза шефът на МВФ.

Тя подчерта и важността на продължаване на битката с инфлацията:

"Лихвените равнища в много развити страни се повишиха, но инфлацията все още не се е понижила до целевите нива. Освен ценова стабилност, борбата с инфлацията  е предпоставка за растеж на най-бедните".

Кристалина Георгиева отбеляза, че ценовата стабилност е от изключителна важност, дори при положение че повишаването на лихвите означава крехкият икономически растеж "да се залее със студена вода".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай