Кристалина предупреди за немислимото

Живеем в по-податлив на шокове свят, заяви тя

Кристалина предупреди за немислимото | StandartNews.com

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева предупреди, че трябва "да мислим за немислимото", тъй като живеем в "по-податлив на шокове свят", засегнат от Covid пандемията, нахлуването на Русия в Украйна и скорошното земетресение в Сирия и Турция.

"Всички ние трябва да променим начина си на мислене, за да бъдем много по-гъвкави и много по-ориентирани към изграждане на устойчивост на всички нива, за да можем да се справяме по-добре с шоковете", посочи Кристалина Георгиева по време на панел на Световната правителствена среща на върха, организиран от Хадли Гембъл от бизнес телевизията CNBC.

"Това, за което сме много загрижени, е непредвидимостта", каза Георгиева.

Ръководителят на МВФ сигнализира за необходимостта от устойчивост на нашата планета, в обществата, които трябва да позволяват равни възможности, и в хората, които трябва да се възползват от образование, здравеопазване и добра социална защита.

"Ние не сме там, където трябва да сме, за да бъдем добри стопани на нашата планета за нашите деца“, добави Георгиева.

В предишно интервю за CNBC Георгиева каза, че са необходими повече частни инвестиции, за да се помогне на развиващите се страни да постигнат целите си по отношение на климатичните промени, които не могат да бъдат достатъчно покрити от държавна помощ и финансиране от местните власти.

Относно руската инвазия в Украйна, Кристалина Георгиева каза, че светът е загубил "много ценен мирен дивидент", което е накарало държавите да харчат повече за отбрана и по-малко за вътрешни проблеми, като здравеопазване и инфраструктура.

"Вече не можем да приемаме мира за даденост", каза тя.

Георгиева похвали международния отговор на войната като "доста забележителен" и подчерта глобалните последици от конфликта:

"Всеки има някакво чувство на съпричастност към проблем, който днес е проблем на Украйна, но утре може да бъде проблем за много други страни – че можете да бъдете нападнати от вашия по-силен съсед“, каза шефът на МВФ.

"В Украйна хората силно вярват, че се борят не само за себе си, те се борят за правото на всеки народ да съществува и да управлява собствените си дела“, добави тя.

Георгиева каза още, че МВФ трябва да играе "стабилизираща роля" във войната в Украйна и че страната се нуждае от между 40 и 48 милиарда долара, за да функционира тази година.

Шефът на МВФ описа по-рано нахлуването в Украйна като "най-важният единичен отрицателен фактор" за световната икономика през 2022 г.

Според последните прогнози на МВФ глобалната икономика се очаква да нарасне с 2,9% тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай