Кристалина Георгиева с призив към Китай

По време на Световния икономически форум в Давос

Кристалина Георгиева с призив към Китай | StandartNews.com

Световната икономика доказа, че е изключително устойчива. Макар и с малко, 2023 година се оказа по-добра, отколкото очаквахме. Има попътен вятър за тази година, идващ от 2023 г. Това каза ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева на събитие, организирано от Блумбърг по време на Световния икономически форум в Давос.

Тя обаче, отказа да посочи как базираният във Вашингтон международен кредитор ще преразгледа глобалните си икономически прогнозите по-късно през януари. Все пак Георгиева посочи, че САЩ са подготвени за "меко кацане", тъй като лихвените проценти започват да спадат.

Попитана дали е съгласна с нейния предшественик в МВФ Кристин Лагард, че ново президентство на Тръмп може да бъде заплаха, Кристалина Георгиева каза, че американците трябва да изберат своя лидер и че фондът ще се съсредоточи върху политиките, които спечелилият президентската надпревара в крайна сметка ще прилага.

Обръщайки се към Китай, тя призова администрацията на Си Цзинпин да продължи да отваря държавни предприятия, да се занимава с проблемите на дълга на местно ниво и да подреди сектора на недвижимите имоти, за да гарантира, че икономиката няма да попадне в капана на ниския растеж.

"Китай осъзнава, че освен ако не продължи напред с трудни структурни реформи, ще види растеж под 4%", каза шефът на МВФ, добавяйки, че вижда "много силна решимост у Пекин да остане ангажиран в международен план".

В сряда Кристалина Георгиева трябва да се срещне с новия президент на Аржентина Хавиер Милей. Попитана за резултатите на неговото новосформирано правителство, тя каза: "Дотук върви добре".

"Това, което прави тази администрация, е да адресира много агресивно някои от недостатъците, които всички виждаме. Фискално нещата не бяха наред - харчите повече, отколкото можете да си позволите. Валутни резерви - заличени. Така че виждаме напредък на всички тези фронтове", отбеляза ръководителят на МВФ, предаде "Актуално".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
7 Коментара
Тази
преди 3 месеца

Предателка ,трябва да бъде разпъната на кръст и пребита с камъни на централния площад!!!

Откажи
Абатема
преди 3 месеца

Духовно и душевно нечистоплътно Нищожество, забравило род и Родина, непознаващи чест и достойнство, за центове би продало и майчиното си мляко, достойно единствено за презрение.

Откажи
123
преди 3 месеца

Малко е презрение, за нея и такива, като нея, само червената точка, като се започне от внуците им, през децата им , за да не се генерират повече такива из..роди, като тях....

Откажи
Aress
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи
Огнян
преди 3 месеца

Това е една изключителна личност, с която можем да се гордеем като българи! Няма друга българка достигнала до такива върхове в световните институции и не разбирам тези, които говорят лошо за нея!

Откажи
Lalo
преди 3 месеца

Да, гордей се със сталинка кол ко то си искаш...

Откажи
Жжжжэф
преди 3 месеца

Хаха овцата за Китай се е загрижила.

Откажи