Събота,

Кристалина Георгиева с лоша прогноза за Източна Европа

От: Редактор -
Кристалина Георгиева с лоша прогноза за Източна Европа
A
A
A

Последиците от пандемията ще ликвидират икономическия напредък, постигнат от страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа през последните години. Това мнение изказа днес управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от ГАСС.

Това е тежък удар за региона, който бе постигнал значителни икономически успехи преди кризата, посочва Георгиева в изявлението си, разпространено днес от пресслужбата на МВФ.

Управляващият директор на Фонда подчерта, че въпреки това гледа с оптимизъм на перспективите за икономическо възстановяване в региона благодарение на геополитическото му разположение,

Това обаче зависи от успешното преодоляване на кризата и създаването на база за активно възстановяване, основаващото се на обмислена политика в редица области: обществено здравеопазване, данъци и бюджет, парично-кредитна политика и макроикономически мерки, подчерта Георгиева.

Пандемията е най-големият трус в следвоенната епоха, допълни Георгиева, коментирайки състоянието на глобалната икономика. Според прогнозите на МВФ загубите от кризата ще превишат 13 трилиона долара през 2020 и 2021 година.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички