Кремълският шифър на Луврие

Кремълският шифър на Луврие | StandartNews.com

И за медиите в Москва е загадка откъде се е появил собственикът на LIC33

Днес и българският парламент се развълнува кой срещу 1 евро сложи ръка върху пакета от водещи български телекоми и военни предприятия - 43% от БТК, мултиплексите НУРТС и "Фърст Диджитъл", военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", и пийпълметричната ГАРБ, на обща стойност 900 млн. евро. Официален купувач на активите на банкера беглец Цветан Василев е регистрираната наскоро в Люксембург компания LIC33. Нейният собственик - белгийският гражданин Пиер Луврие, даде пресконференция, след която останаха повече съмнения, отколкото отговори. 42-годишният френски бизнесмен твърди, че има 15-годишен опит в оздравяването на компании и е работил с няколко големи европейски банки. Преди 2010 г. той е действал в Брюксел, Париж, Милано и Женева, след което прехвърля целия си бизнес в Русия. Доскоро той е един от директорите на "Руское зерно" и държи миноритарни дялове в други руски хранителни компании, а по-късно създава инвестиционния фонд "CFG Capital". Пред българските медии Луврие отрече да има да има връзки с руски бизнесмени, включени в "черния списък" на ЕС със санкции във връзка с Украйна.

За тясното им партньорство обаче признава един от санкционираните олигарси - Константин Малофеев. През ноември м.г. пред "Ведомости" Малофеев обявява, че неговата компания "МарКап" се обединява с "CFG Capital" за участие в общи инвестиционни проекти, като управлението се поема от французина. По думите му французинът щял да предостави капитал от $2 млрд, и Малофеев също щял да участва със солидна сума в новия фонд - "CFG Marchall". "Считам Пиер Луврие за талантлив инвеститор и бизнесмен и смел човек. Защото в момент, когато руският пазар пада все по-ниско, трябва смелост да заявиш, че си решил да инвестираш тук", допълва руският олигарх. На официалния си сайт "CFG Capital" опровергава интервюто на Малофеев във "Ведомости" и посочва, че няма общ бизнес със попадащи под санкциите компании и хора. На страницата на фонда на Малофеев обаче стои официалното съобщение за сливането на двата фонда. "Ведомости" твърди, че Пиер Луврие е напълно непознат на инвестиционните пазари в Москва. Самият той заяви в София, че тепърва ще търси на капиталовите пазари необходимите 900 млн. евро за изплащане на дълговете на БТК и останалите компании към фалиралата КТБ.

Други косвени връзки между Малофеев и Луврие изникват от профила на французина в социалните мрежи. На една снимка той позира с бившия военен командир на руските сепаратисти в Донбас - Игор Гиркин-Стрелков. Стрелков в миналото е работил като шеф на охраната на "МарКап". По информация на "Бивол" в друг досегашен актив на Цветан Василев - ТВ7, като нов началник се е представил още един от наемниците на Малофеев - американският продуцент Джак Ханик. Миналата есен Ханик бе привлечен в Русия за създаването на православния тв канал "Царьград" .

Божият бизнесмен

През последните месеци името на Константин Малофеев нашумя във връзка със събитията в Крим и Източна Украйна, създаването на "Десен интернационал" и световна мрежа за руско влияние. Дипломираният юрист в средата на 90-те започва кариера на инвестиционен банкер. След работа за различни брокерски къщи през 2005 г. Малофеев основава фонда "Marshall Capital Partners". Към края на 2012 г. година той контролира активи за над $2 млрд. През годините той участва в управлението на "Связинвест" и е миноритарен акционер /с 10%/ в "Ростелеком". Възходът му е свързан и със скандали и обвинения в крупни афери. През 2007 г. "МарКап" организира кредитна измама, при която урежда фирмата "Рузаграпром" да вземе от ВТБ заем от $235 млн., който веднага след изтеглянето спира да се обслужва. По този повод в дома на Малофеев е извършен обиск. Дългогодишният спор с банката бе разрешен едва наскоро. 40-годишният милиардер старателно изгражда образа си на православен бизнесмен и убеден монархист. За израстването му голяма роля играят църковните връзки - той е доверено лице на архимандрита на Сретенския манастир Тихон, който е личен духовник на Владимир Путин.
Преди три години Малофеев обявява, че "не може да служи едновременно на Бога и на мамона", оттегля се от бизнеса и ще се занимава с обществена дейност. Той учредява Лига за безопасен интернет, която си поставя за цел да се бори с педофилията, хомосексуализма и екстремизма. Според лидера на опозицията Алексей Навалний обаче Лигата всъщност се стреми да наложи цензура в мрежата, като подпомага изготвянето на "черни списъци" от сайтове. Православният олигарх създава и благотворителен фонд "Василий Велики" с годишен бюджет от $42 млн.

В разгара на Евромайдана през януари 2014 г. фондът "Василий Велики" организира обиколка на "Даровете на влъхвите" в Украйна, в която участват руският патриарх Кирил и самият Малофеев. Светините стигат и до Севастопол и Крим, където по думите на Малофеев стотици хиляди руснаци се молят за присъединяването към Русия. Охраната на даровете е поверена на полковника от ГРУ Игор Стрелков, който използва обиколката в Крим за разузнавателни действия. По-късно Стрелков взима участие в анексията на полуострова и действа като неофициален съветник на кримския лидер Сергей Аксьонов. След референдума в Крим Стрелков и неговите хора се прехвърлят в Донбас, където завладяват Славянск и започват партизанска война срещу украинските власти. Малофеев отрича да е спонсорирал военните действия в съседната страна, но признава, че е препоръчал своя личен ПР консултант Александър Бородай за първи премиер на самообявилата се Донецка народна република /ДНР/. За военен министър пък е назначен Стрелков, но по-късно и двамата подават оставки и се изтеглят от Донбас.

Малофеев е замесен и в друга международна афера - създаването на "Черния интернационал" - тайно събрание на крайнодесни партии в замък на Хабсбургите край Виена. На 31 май м.г. там се събират националисти от цяла Европа, сред които и Волен Сидеров. Главен говорител на сбирката е руският православен империалист и лидер на Евразийското движение Александър Дугин. Още от 90-те Малофеев и Дугин поддържат тесни връзки помежду си и напоследък работят за създаването на "пета колона на Кремъл" сред европейските националисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай