Кръчми искат данъчна ваканция

50% от заведенията са пред фалит, каза шефът на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов

Кръчми искат данъчна ваканция | StandartNews.com

Кръчми искат данъчна ваканция. Това е една от мерките, които Българската асоциация на заведенията иска от кабинета за спасяването на бранша.

50% от заведенията са пред фалит, алармира асоциацията. Тя изпрати отворено писмо до властта, в което настоява за спешна среща с вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов. От асоциацията предлагат и мерки, които според тях трябва да се вземат в настоящата ситуация.

„Изчакахме до 31-ви март, за да видим какви мерки ще получим от държавата. Видяхме, че тези мерки, даже и в обновения си вариант от онзи ден, не покриват нашия бранш с нищо“, коментира пред Нова тв председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

„Ресторантьорството и туризмът както в европейски мащаб, така и в България, в момента са закрити и не не работят. Има възможност за кетъринг услуги, но това е от 1 до 5% оборот за търговския обект. Това в никакъв случай не покрива нищо“, посочи той. По думите му предприетите до момента мерки работят за предприятията, които имат намален капацитет или спад в оборота. „Менда Стоянова каза, че мярката 60 на 40 е за работещи предприятия. Това не е мярка, от която спрял бизнес като нашия, може да се възползва. Тя би могла да е работеща за нас едва когато отворим“, допълни той.

 „На този етап няма работещи мерки за нашия бизнес“, категоричен бе Ричард Алибегов. Той заяви, че от бранша са изпратили към правителството предложения с конкретни мерки. „Една от тях е тази мярка 60 на 40 да влезе в действие от деня на отварянето на обектите. Другото, което предлагаме, е да получим и данъчна ваканция, т.е. не да се опрощават данъци, а плащането им да се отложи във времето“, посочи Алибегов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай