Крадат интернет пароли на поразия. Как да се пазим

Винаги актуализирайте софтуера на всички ползвани устройства

Крадат интернет пароли на поразия. Как да се пазим | StandartNews.com

Престъпниците в интернет непрекъснато измислят нови методи за онлайн измами и през последните месеци има увеличаване на тази активност. Експертите на антивирусния гигант Kaspersky ("Касперски") забелязват повишена активност от измамници, които крадат пароли чрез използване на специален зловреден софтуер Trojan-PSW – той е сред т.нар. „крадци на пароли“ и други данни от акаунтите на потребителите.

Експерти са анализирали данни за опитите за заразяване от 2020-2021 г. (от януари до септември). Според тяхното проучване в този период има ръст в броя на атакуваните потребители. Например през септември е имало с приблизително 160 000 повече потърпевши, отколкото през април, което е увеличение от 45%. През последните месеци експертите забелязват и рязко покачване в броя на опитите за атаки: третото тримесечие на 2021 г. (от юли до септември) бележи увеличение от почти 30%. Общият брой на идентифицираните атаки и опити за такива също се е увеличил спрямо предходната година: от 24,8 милиона на 25,5 милиона.

„Както сочи статистиката, логин детайлите, паролите, данните за плащания и друга лична информация продължават да бъдат привлекателни за киберпрестъпниците и остават популярна стока на черния пазар. Поради тази причина насърчаваме онлайн потребителите да вземат допълнителни мерки за защита на акаунтите си. Например – чрез използване на многофакторния метод за удостоверяване на самоличността при влизане в сайтове и приложения. Повишената активност на измамниците, използващи софтуерни „крадци на пароли“, също налага необходимостта потребителите да бъдат по-внимателни, да не отварят непроверени линкове и да използват актуализирани програми за защита на устройствата си“, коментира Богдан Писмиченко, регионален мениджър на Kaspersky за България, Румъния и Молдова.

За да не стават жертви на зловреден софтуер и измами, целящи кражба на логин детайли, от Kaspersky дават следните съвети към потребителите:

- Винаги актуализирайте софтуера на всички ползвани устройства, за да предотвратите появата на уязвими точки и атаки във вашата мрежа

- Използвайте сложни пароли за достъп до корпоративни услуги и минимум двуфакторна автентификация за достъп до акаунта си

- Избягвайте да публикувате онлайн лична информация, която може да разкрие самоличността ви, като физически адрес, личен телефонен номер, имейл адрес и т.н. Преди да предоставите каквато и да било информация, помислете за непредвидените последици и не споделяйте нищо, което би могло да компрометира вашите данни или данните на други лица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай