Неделя,

Крадат интернет пароли на поразия. Как да се пазим

От: Иван Ватахов -
568
Крадат интернет пароли на поразия. Как да се пазим
A
A
A

Престъпниците в интернет непрекъснато измислят нови методи за онлайн измами и през последните месеци има увеличаване на тази активност. Експертите на антивирусния гигант Kaspersky ("Касперски") забелязват повишена активност от измамници, които крадат пароли чрез използване на специален зловреден софтуер Trojan-PSW – той е сред т.нар. „крадци на пароли“ и други данни от акаунтите на потребителите.

Експерти са анализирали данни за опитите за заразяване от 2020-2021 г. (от януари до септември). Според тяхното проучване в този период има ръст в броя на атакуваните потребители. Например през септември е имало с приблизително 160 000 повече потърпевши, отколкото през април, което е увеличение от 45%. През последните месеци експертите забелязват и рязко покачване в броя на опитите за атаки: третото тримесечие на 2021 г. (от юли до септември) бележи увеличение от почти 30%. Общият брой на идентифицираните атаки и опити за такива също се е увеличил спрямо предходната година: от 24,8 милиона на 25,5 милиона.

„Както сочи статистиката, логин детайлите, паролите, данните за плащания и друга лична информация продължават да бъдат привлекателни за киберпрестъпниците и остават популярна стока на черния пазар. Поради тази причина насърчаваме онлайн потребителите да вземат допълнителни мерки за защита на акаунтите си. Например – чрез използване на многофакторния метод за удостоверяване на самоличността при влизане в сайтове и приложения. Повишената активност на измамниците, използващи софтуерни „крадци на пароли“, също налага необходимостта потребителите да бъдат по-внимателни, да не отварят непроверени линкове и да използват актуализирани програми за защита на устройствата си“, коментира Богдан Писмиченко, регионален мениджър на Kaspersky за България, Румъния и Молдова.

За да не стават жертви на зловреден софтуер и измами, целящи кражба на логин детайли, от Kaspersky дават следните съвети към потребителите:

- Винаги актуализирайте софтуера на всички ползвани устройства, за да предотвратите появата на уязвими точки и атаки във вашата мрежа

- Използвайте сложни пароли за достъп до корпоративни услуги и минимум двуфакторна автентификация за достъп до акаунта си

- Избягвайте да публикувате онлайн лична информация, която може да разкрие самоличността ви, като физически адрес, личен телефонен номер, имейл адрес и т.н. Преди да предоставите каквато и да било информация, помислете за непредвидените последици и не споделяйте нищо, което би могло да компрометира вашите данни или данните на други лица.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички