Крачев: Емитирането на голям дълг е лош сигнал

Неяснотата за бъдещето пречи на инвестициите

Крачев: Емитирането на голям дълг е лош сигнал | StandartNews.com

Благоевград. Необходимо е да се емитира нов държавен дълг в размер до 1 млрд. лв., заяви министърът на финансите Петър Чобанов през изминалата седмица. От парламентарната трибуна премиерът Пламен Орешарски пък поиска актуализация на държавния бюджет и увеличаване на заложения дефицит за настоящата година. Тава се налага заради твърде оптимистично планираните приходи, както и заради натрупаните задължения към бизнеса, неразплатеното ДДС и огромните задължения в енергетиката. За това какъв ще бъде ефектът от емитирането на нов държавен дълг, "Стандарт" потърси мнението на инвестиционен брокер и финансист.

Пазарът очаква протестите да доведат до нещо позитивно, казва Благовест Крачев, брокер в ИП Карол

Капиталовите пазари са чувствителни относно информацията за увеличаването на държавния дълг, тъй като това ще доведе най-малкото до промяна на лихвените проценти по държавните ценни книжа. Като цяло пазарът е чувствителен относно всякакви теми, свързани с икономиката на страната. Със сигурност нов дълг ще се отрази на инвеститорите в зависимост от начина, по който се провежда политиката на държавата в тази област. Ако наистина става дума за такъв голям размер на дълга, които се планира да се емитира, това със сигурност не е добър сигнал.

В крайна сметка смятам, че малко или много в цените на българските акции към момента са отразени тези събития. Негативното ще дойде по-скоро от страна на външните инвеститори, отколкото оттук, на местно ниво. Българските инвеститорите като че ли са по-склонни да очакват подобни събития и това е калкулирано в очакванията им и поведението към момента. Но наистина очаквахме засилване на чуждестранните инвестиции на българския пазар в резултат на това, че се сформира правителство преди няколко месеца. А тези очаквания към момента не се оправдават именно поради такива сигнали в макроикономически план, които подава правителството към бизнеса и международните инвеститори.

Първоначално пазарите реагираха негативно на протестите в страната, но най-интересното, което можем да отбележим е, че негативната реакция на пазара беше страшно краткотрайна - за една или две борсови сесии през първите дни. Оттам нататък като цяло пазарът се успокои. Това означава, че въпреки текущата негативна ситуация - не е хубаво да има хора по улицата, това се отчита в дългосрочен план като нещо позитивно, което ще се случи на държавата, съответно на нейната икономика. Както знаете, на борсата не се търгува текуща ситуация, а очаквания за бъдещето за определен период напред. Ако наистина очакванията са, че протестите ще доведат до нещо по-добро в дългосрочен план, навярно поради това пазарът не реагира толкова негативно.

Очакванията са, че протестите у нас ще доведат до нещо позитивно, поради това пазарът не е негативен. Не е и позитивен, което също е факт, защото има и голяма доза неяснота относно бъдещето и хората не искат да инвестират, точно в този момент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай