"Козлодуй" работи поне още 25 години

"Козлодуй" работи поне още 25 години | StandartNews.com

Москва. АЕЦ "Козлодуй" ще работи поне още 25 години. Това стана ясно от думите на Станислав Антипов, зам. генерален директор по външноикономическите дейности на "Росенергоатом". Компанията заедно с френската EDF работи по удължаването на живота на блокове V и VI на Първа атомна. В момента блок V има лиценз до 2017 г., а блок VI - до 2019 г. При удължаване на експлоатацията им с по 20 години това означава, че АЕЦ "Козлодуй" има ресурс да произвежда ток още близо 25 години. Освен това при определени обстоятелства V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" биха могли да работят безопасно и 30 години след изтичането на сегашните им лицензи, стана ясно от думите на Антипов. Той обясни, че подобен опит вече има с реактори в Русия от типа на козлодуйските. Ако това се окаже възможно, Първа атомна ще може да работи с тези блокове още около 35 години.

Антипов предупреди обаче, че АЕЦ "Козлодуй" ще трябва да побърза с работата за удължаването на живота на двата блока, тъй като при подобни дейности в Русия централите са имали малко повече време на разположение от това, с което разполага Първа атомна. Той допълни, че консорциумът "Росенергоатом-EDF" още през декември 2013 г. е предал на АЕЦ "Козлодуй" документите от проведените обследвания на блок V и програмата за удължаване на живота му, а малко по-късно те са постъпили за одобрение и в Агенцията за ядрено регулиране. Наскоро консорциумът е предал и документите за блок VI, като се очаква скоро те също да бъдат предадени на АЯР.

Около 250-300 млн. евро ще струва удължаването на живота на всеки от двата блока на Първа атомна, смята Антипов. Сумата включва както инженерната работа, така и подмяната или ремонта на оборудване, което няма ресурс да издържи целия предвиден период допълнителна работа на блоковете. Антипов допълни, че цената не е твърда и може да бъде променена в зависимост от резултатите от търговете, които АЕЦ "Козлодуй" ще трябва да проведе за ремонт и подмяна на оборудване, както и от евентуални допълнителни дейности, които може да изиска АЯР. Той допълни, че е препоръчително удължаването на живота на блокове V и VI да се прави от "Росенергоатом", тъй като компанията е проектирала българската АЕЦ и най-добре познава оборудването. "Хипотетично е възможно друга компания да поеме тази дейност. Но това ще означава забавяне във времето, тъй като новият изпълнител най-малко ще трябва да се запознае с проекта на българските блокове и едва след това да пристъпи към съответните дейности", обясни Антипов. И предупреди, че това забавяне може да означава временно спиране на реакторите след изтичането на лицензите им, докато се изпълни програмата за удължаване на живота им. Което означава по-малко евтин ток за българската икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай