Койчо Русев: Турция обеща по-строги рестрикции

Койчо Русев: Турция обеща по-строги рестрикции | StandartNews.com

Велинград. Тристранна среща между български, румънски и македонски представители на превозвачески асоциации се провежда във Велинград по покана на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ), предаде Фокус.

На срещата присъстват представители на АЕБТРИ, македонската асоциация АМЕРИТ и румънската UNTRR.

"В момента пак се спират автомобили на български превозвачи на българо-турската граница. Въпреки че администрациите на България и Турция се срещнаха, няма подписан документ между тях", каза инж. Койчо Русев, председател на Съюза на организациите в автомобилния транспорт (СОАТ) и Националната транспортна камара и член на УС на АЕБТРИ.

"Ние възпираме нашите превозвачи да не блокират наново границата. Имаме ново правителство от три-четири дни – да не звучи това политически. Поради тази причина, на 30 май трите организации АЕБТРИ, БАСАТ и СОАТ изпратихме писмо до новоназначения министър на транспорта, за да го запознаем с проблемите. Той ни покани на 4 юни в 10.00 ч. при него", каза Русев. Той посочи, че са запознали новия министър с проблемите си и с това, което е водено като разговори.

"Той пое ангажимент да потърси среща с турския министър. Счита, че незачитането на европейските и международните правила, че той засяга всички членове на Европейския съюз, не само към България. Турската страна е страна по тези правила. Освен това разпореди да се информира Международният транспортен форум - ITF", каза още Русев.

"Като сериозен превозвач, винаги сме имали проблеми с турската страна. Това е било в резултат на желанието на турската страна да запази собствените си превозвачи. В последните три-четири месеца тези проблеми много се задълбочиха", добави Русев.

Турската страна е отказала на българските превозвачи създаване на съвместна комисия, която да проучи проблемите по границите.

Инж. Русев обясни, че е поискано създаването на съвместна комисия, която да разследва работата на границите, да провери проблемите, създавани на българските превозвачи, и да направи предложение за решаването на тези проблеми.

"Поискахме, докато не се произнесе комисията, да няма никакви мерки. Но те казаха - не. Освен това казаха, че ще наложат други дори по-строги рестрикции", каза още той.

"Считаме, че трябва ние всички, които сме в Европейския съюз, и бъдещите членове като чуждестранни превозвачи, да си обединим усилията, и да препоръчаме на нашите правителства - да защитят интересите ни през Международния транспортен форум във Франция", каза Русев

По думите му, в хода на разговорите с турската страна, българската "Автомобилна администрация" е била готова да се съгласи на някакъв междинен срок за движение на автомобилите. "Заявихме, че това е съучастие с нарушаването на правилата, и ако това се подпише от служител на администрацията на държавата, ние незабавно ще искаме неговата оставка и ще блокираме не само границата, но и държавата. Не може българската държава да си позволи да бъде нарушител като турската, на правила, подписани от всички приели правилата на Европейската конференция на министрите на транспорта", каза инж. Русев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай