Понеделник,

Кой строи "Хемус"? Управляващите не откриха

От: Стандарт -
2048
Кой строи "Хемус"? Управляващите не откриха
A
A
A

Проверка на няколко институции по строежа на магистрала "Хемус" е открила редица нарушения. Инспекцията започнала по сигнал за нередности, каза пред медиите заместник-директорът на ГДНП Атанас Илков.

От ЛОТ 1 до ЛОТ 9 са сключени два инхаус договора между АПИ и "Автомагистрали", с които пътната агенция възложила изграждането им. Проверката е установила, че от ЛОТ 4 до ЛОТ 9 до момента няма издадени разрешителни за строеж, не са започнали и отчуждителни процедури по цялото трасе. Независимо от това, към фирмите-изпълнители са преведени пари за 4,5 и 6 ЛОТ без разрешения за строителство, като за ЛОТ 4 - 77 милиона авансово, за ЛОТ 5 са преведени 91 милиона, за ЛОТ 6 - 101 милиона. По ЛОТ 7, 8 и 9 няма никакви строителни дейности, но вече са платени 92 милиона.

Само в ЛОТ 4 има дейности по отчуждаване на земи, през които ще мине трасето на магистралата и само там има започнали строителни дейности. А в ЛОТ 5 има отнемане на земна маса за отсечка от около 2-3 километра.

До момента са разпитани над 150 собственици на земи от около 1500 човека, през чиито имоти ще минава магистралата.

НАП ще проверява паричните потоци и каква част от тях е осчетоводена. Ще установява дали няма операции, които са ощетили фиска, каза директорът на агенцията Румен Спецов.

Строителният министър Виолета Комитова информира, че проверката е и след предоставени документи от комисията "Манолова" в бившия парламент. Един от сигналите е за начина, по който са раздадени около 1 млрд., като бившите управляващи са знаели, че нямат разрешения за строеж за редица ЛОТ-ове.

През 2013 г. започва процедура по искане за разрешение за строеж за всички 9 ЛОТ-а, обясни Комитова. Официални разрешения излизат през 2019 година само за първите няколко ЛОТ-а, с дължина около 51 километра, каза още Комитова и посочи, че най-тежко е положението на последните три ЛОТ-а. След очертаването на трасе и всички проучвания там, става ясно, че то минава през нестабилни терени, свлачища, през обект, който е част от "НАТУРА" и се налага преместване на трасето. Това налага начертаване на ново трасе и нови проучвания. Според нея тези пари не е трябвало да бъдат плащани.

Вътрешният министър Бойко Рашков посочи, в прокуратурата и НслС има проформа образувано досъдебно производство и се подозира, че то няма да завърши, защото ще бъдат засегнати интереси на предишните управляващи. За някои участъци никой не знае кой работи. Никой не казва кой строи там. За първи път в историята на България има национален обект, който се строи и за част от тези дейности няма яснота кой строи, каза министърът на вътрешните работи. Според него неправомерно авансово са платени пари.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com