Кой подкара цените на петрола отново нагоре

Американските резерви и затегнатите доставки са сред основните фактори

Кой подкара цените на петрола отново нагоре | StandartNews.com

Отново се повишиха цените на петрола в азиатската търговия днес, след като в предишната сесия достигнаха до най-високите си цени за годината, заради резкия спад на американските резерви под натиска на затегнатите глобални доставки, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 16 цента или 0,3 на сто до 96,71 долара за барел.

Американският лек суров петрол поскъпна с 20 цента или 0,4 на сто до 93,88 долара за барел.

Американските резерви паднаха с 2,2 милиона барела до 416,3 милиона барела, според правителствени данни, разпространени вчера. Анализатори очакваха спад с около 320 000 барела.

Запасите от петрол в Къшинг, Оклахома, център за съхранение и главна точка за доставка на фючърси в САЩ, паднаха с 943 000 барела по малко под 22 милиона барела, което е най-ниското им ниво от юли 2022 г., сочат данните. Запасите в Къшинг са близо до най-ниското си регистрирано изобщо ниво заради силното търсене на суров петрол за рафиниране и износ, което стана причина за опасения за качеството на останалото количество и загриженост, че може да се стигне до спад под минималните оперативни нива.

Намаляването на запаси се дължи  и на свиването на добивите с общо 1,3 милиона барела дневно от страна на Саудитска Арабия и Русия, което ще продължи най-малко до края на годината, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай