Комисия взема на мушка оръжейните сделки

Данните отчитат спад на одобрените разрешения за продукти, свързани с отбраната

Комисия взема на мушка оръжейните сделки | StandartNews.com

Очаква се междуведомствената комисия за експортен контрол на продукти, свързани с отбраната, да обсъди оръжейни сделки, предаде БНР. Комисията одобрява разрешения за внос, износ и трансфер на продукти, свързани с отбраната, на изделията и технологиите с двойна употреба. Последните години отчитат спад на одобрените разрешения.

Данните отчитат спад на одобрените разрешения за продукти, свързани с отбраната. През 2018 г. те са били 887, а през 2019 г. - 571.

За тези две години спадат и приходите от реализирания износ - от 766 милиона евро на около 614 милиона и 406 хиляди евро.

През 2018 година от индивидуални разрешения за износ са спечелени 6,4 млн. евро. През 2019 г. - 10 милиона и 656 хиляди евро. Традиционни партньори за износ на стоки с възможна двойна употреба са Саудитска Арабия, Индия, Афганистан, САЩ Турция, Сърбия, Германия. 2019-та година е била и последната, в която има публикувани публични данни за работата на комисията. Обикновено те се оповестяват при приемането на годишните доклади в парламента, пише dir.bg.

Преди дни министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обърна внимание, че комисията вече е сформирана. И ще се опита да навакса забавянията заради политическите събития.

Нинова посочи, че на предстоящото заседание ще бъдат разгледани между 100 и 110 сделки. Тя се застрахова, че завод "Арсенал" не е спирал да работи заради забавянето на разрешителните от междуведомствената комисия. Заводът обяви, че спира работа заради цената на тока и Covid-19. Но Нинова увери, че част от работниците изпълняват дейности по договори.

Съгласно подписаната от директора Николай Ибушев заповед, мярката влиза в сила от 17 януари, а работниците ще са по домовете си до 11 февруари, включително.

По думите на Ибушев, основните фактори за това са невероятното поскъпване на енергоносителите и суровините, силното поскъпване на металите на международните пазари, изключително високият пик на силнозаразния вариант "Омикрон", наличието на заболели от коронавирус в дружеството.

Предприетите действия са съгласувани между ръководството на "Арсенал" и двете синдикални организации в предприятието - КНСБ и КТ "Подкрепа".

При изявено желание от работника или служителя се разрешава ползването на неплатен отпуск с признаване на трудов и осигурителен стаж. На ползвалите неплатен отпуск с признаване на трудов и осигурителен стаж ще бъдат предоставени ваучери за храна и здравноосигурителни вноски за сметка на работодателя. При неотложна производствена необходимост на цехове, звена и участъци ще бъдат изготвени и утвърдени списъци за работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай