Колко са събраните данъци? НАП отговори на лъжливи обвинения

Ръстът на приходите през първите месеци на тази година показва, че Агенцията работи ефективно дори и в настоящата трудна обстановка, каза директорът Борис Михайлов

Колко са събраните данъци? НАП отговори на лъжливи обвинения | StandartNews.com

От началото на годината до 17 март Националната агенция за приходите (НАП) е събрала над 6.4 млрд. лв. Това е със 752 млн. лв., или близо 13% повече спрямо същия период на миналата година. До средата на март приходите за централния бюджет надвишават 3.7 млрд. лв., което е увеличение с 9.8% спрямо първите два месеца и половина на предходната година, съобщават от НАП.

Събраният данък върху доходите на физически лица е близо 742 млн. лв., корпоративен данък – 57.2 млн. лв. и близо 2.6 млрд. лв. ДДС. Въпреки намалената ставка на данък добавена стойност за някои стоки и услуги (хляб и брашно до 0%, топлоенергията и природния газ до 9%), постъпленията от ДДС в бюджета бележат ръст с 9%, което се равнява на 211 млн. лв. повече в сравнение със същия период на предходната година.

Приходите от осигурителни вноски към 17 март надвишават 2.7 млрд. лв., което е с над 425 млн. лв., или 18.5% повече спрямо първите два месеца и половина на миналата година.

От НАП напомнят, че през 2022 г. приходите в бюджета са близо 31.5 милиарда лева, което е с 3 милиарда повече в сравнение с 2021 г.

Ръстът на приходите през първите месеци на тази година показва, че НАП работи ефективно дори и в настоящата трудна обстановка. Приходната агенция прилага законодателството еднакво спрямо всеки данъкоплатец, като се използват всички нормативни механизми за събиране на задълженията“, заяви изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов.

Според него е „недопустимо“ служителите на Агенцията да бъдат въвличани в „политически спекулации и използвани в предизборни кампании“.

Михайлов вероятно визира твърденията на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков, че НАП е разпънала чадър върху големи компании и не си събира данъците.

Просто ще върнем старите приоритети на НАП, които бяхме направили ние, а това е не да се проверяват малките ресторанти, сладкарници и фризьорски салони, а големите фирми, така че държавата да си събере данъците. Предпочитаме данъците да не бъдат вдигани, а НАП да си върши работата“, каза Петков в предизборно интервю за Nova, припомня economic.bg.

Той твърди, че НАП не е могла да събере 17% от данъците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай