Понеделник,

Колко ни удря теслата с газа от септемри?

От: Редактор -
351
Колко ни удря теслата с газа от септемри?
A
A
A

Поредно поскъпване на природния газ ще има от септември, като то може да е малко повече от предвижданите сега 17 процента.

Последните изчисления на "Булгаргаз" и енергийния регулатор са правени с данни отпреди две седмици, а през този период борсовите цени на синьото гориво продължават да се увеличават. Какво още стана ясно по време на днешното обществено обсъждане на цените.

Цените на европейските газови пазари продължават да се повишават и то значително, като достигат рекордни нива за последните години - казва изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

"Въпреки тези рекордно високи цени на газа на европейските газови пазари "Булгаргаз" успява да предлага на българския потребител цени, значително по-ниски. Прогнозната цена на "Булгаргаз" за септември месец се очаква да е близо или над 20% по-ниска от осреднените цени на европейските газови хъбове за доставка през месец септември" - казва Павлов.

А в бъдеще все пак може да има възможност за някакво поевтиняване на газа, стана ясно от думите на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов:

"Суровият петрол е важна компонента преди всичко за цената на природния газ, който ни се доставя от Азърбейджан, но в една степен, може и по-малка, но все пак значима за природния газ, който ни се доставя от "Газпромекспорт". 

За цената на петрола имаше един значително съществен спад и очакваното пускане в действие на "Северен поток 2" се твърди, че това ще доведе до намаляване на цената на природния газ на европейските газови хъбове" - казва председателят на енергийния регулатор Иван Иванов, предаде БНР..


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com