Понеделник,

Кои са отличниците в инвестициите

От: Стандарт, снимки МИ -
331
Кои са отличниците в инвестициите
A
A
A

Кои компании са отличниците в направените инвестиции през трудната пандемична 2020 г.?

Това стана ясно по време на 15-тото издание на годишната класация на Българската агенция за инвестиции. Церемонията се проведе онлайн на 2 март, а на събитието присъстваха вицепремиерите Томислав Дончев и  Марияна Николова.

„В тези сложни времена, предизвикани от COVID пандемията, трябва да има и лъч надежда за едно по-добро бъдеще и въпреки предизвикателствата, да излезем по- обединени от всякога. Инвестициите са едно от първите условия и критерии за растеж на икономиката и развитие в държавата. Наясно сме колко е важно надеждни и стабилни инвеститори да предпочетат страната ни за бизнеса си, да останат, но и да бъдат пример за добри практики за откриване на нови работни места, за проява на социална отговорност, на професионален опит и на високи ценности. Благодаря ви, че избрахте България за своята инвестиция“.

С тези думи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Десислава Трифонова приветства участниците и откри официалната церемония.

В срока за номинации бяха получени над 60 кандидатури от компании във всички сфери на икономиката, автомобилостроенето, информационните технологии и здравеопазването, изпратени от областни администрации, общини и др. Както всяка година досега, селекцията беше поверена на компетентно жури, което успя да отсее победителите измежду номинираните компании, реализирали инвестиционни проекти през 2020 г.

Статуетка „Златен бик“, изработена от скулптора Сейфетин Шекеров и почетна грамота бяха връчени на победителите в конкурса „Инвеститор на годината“ 2020.

Инвеститор на годината

Томислав Дончев връчи голямата награда за „Инвеститор на годината“ 2020 на  Петър Стоилов, изпълнителен директор на Нестле България. Компанията произвежда продукция за над 35 пазара в света, инвестирала е 23 млн. лв. в нова роботизирана пакетираща поточна линия, за да дигитализира производствения процес и да разшири портфолиото от произвежданите продукти, отговаряйки на потребителските предпочитания за балансирано хранене.

Инвестицията ще осигури конкурентоспособност на продуктите в световен мащаб. С тази инвестиция компанията продължава успешно пътя си към автоматизация и дигитализация на производството, която позволява дистанционно управление на процесите. На българския пазар е от 1994 година.

Устойчиво развитие на инвестициите

През тази година за първи път се връчи награда за „Устойчиво развитие на инвестициите“ , която отиде при Индустриална Група „Шишеджам“- Тя е направила първите си инвестиции в България още през 1997 г., като досега са открити редица производства в страната ни, полагайки основите на заводите си за плоско, домакинско и автомобилно стъкло.

Групата осъществява своята дейност чрез заводите си „Тракия Глас България“ ЕАД, „Шишеджам Аутомотив България“ ЕАД и „Пашабахче България“ ЕАД. Общите инвестиции, направени в страната, достигат 800 милиона долара. Марияна Николова, заместник министър-председател и министър на туризма, връчи наградата на главния изпълнителен директор на Индустриална Група „Шишеджам“ проф. д-р Ахмет Кърман.

Инвестиция на зелено

Победителят в категория „Инвестиция на зелено“ е „Самел 90АД  – компанията е инвестирала  5 млн. лв. и ще разкрие  250 работни места с изграждането на комплекс в подножието на Рила, на 960 м надморска височина, в периферията на град Самоков и в непосредствена близост до река Искър, на 10 км от курорта Боровец.

Проектът създава модерни условия за спорт и възстановяване, съчетани със съвременната идея за комфортна среда на обитаване. Основната идея на инвеститора е обединяване на зони и сгради с различни функции в единно цяло, без да се нарушава чувството за обитаване в паркова среда. В допълнение са съобразени и вписани всички природни дадености на терена. Стамен Янев, заместник-министър на икономиката, обяви победителя - инж. Петър Георгиев, изпълнителен директор на „Самелион“ АД и „Самел 90“ АД.

Инвестиция в разширяване на бизнеса

Наградата в категория  „Инвестиция в разширяване на бизнеса“ спечели „М+С ХИДРАВЛИК“ АД. Компанията  ежегодно инвестира от 7 до 10 % от оборота си в машини и оборудване, като за последните 10 г. стойността на инвестициите е малко над 89 млн. лева. През 2020 г. в гр. Казанлък дружеството се разшири, като завърши и въведе в експлоатация нов производствен корпус на два етажа, изгради Учебно-изследователски център и закупи машини и оборудване като общата стойност на инвестициите е 21 млн. лева, а работните места са 150. Наградата бе връчена на Марин Маринов, директор финанси и администрация.

Инвестиция в човешки капитал

Победител в категорията „Инвестиция в човешки капитал“ е „МД Електроник“ ЕООД. Компанията е наела 200 служителя и предстои през 2021 г.  да наеме още 250 души.

Инвестициите са за над 21 млн.лв., а продуктите им са интегрирани в повече от 200 модела на автомобили на над 40 производители, като Volkswagen, Audi, Skoda, BMW, Jaguar, Land Rover и др. Яна Топалова, заместник-министър на икономиката, обяви, че наградата получава Мирослава Миланова, директор „Човешки ресурси“ в „МД Електроник“ ЕООД.

Инвестиция в иновативен бизнес

В категория „Инвестиция в иновативен бизнес“, Златният бик печели компанията „Роберт Бош“ ЕООД. Компанията е инвестирала в иновации, изградила е Инженеринг Център в София, водещ световен доставчик на технологии и услуги, която има за цел да се превърне във водещ ИТ и софтуерен глобален доставчик на производителите на автомобили.

Центърът в София работи в тясно сътрудничество с развойни екипи в Германия, САЩ, Унгария и Румъния. Екипът от висококвалифицирани професионалисти участва в разработването на над 40 иновативни проекта и технологии за автомобилната индустрия в области като системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране, изкуствен интелект и електромобилност. Мисия на екипа на инвеститора е да осигури безопасно шофиране, с грижа към околната среда и обществото. Константин Конов, управляващ директор на Бош Инженеринг Център София, получи наградата.

Кристални плакети на Българската агенция за инвестиции получиха следните компании и общини:

* Първият кристален плакет е за „Успешен стартъп“ през 2020 г. Победител е Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“, който е първи и единствен Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания в България и на Балканите и един от малкото  подобни центрове в света. Той се намира в село Опицвет, община Костинброд, разполага със седем еднофамилни къщи, административна сграда със зали за занимания и столова, басейн и място за усамотение. Инвестицията е на стойност 3,7 млн. лв. с над 20 работни места. Наградата получи Пламен Белчев, управител на клона на сдружението.

* Победител в категория „Община с най-много инвестиции“ е Варна, която през 2020 г. е инвестирала над 90 млн. лв. в образователна инфраструктура, като увеличението спрямо 20219 г. е с 10 млн. лв., въпреки кризата. За работата и дейностите по изграждане на нова Индустриална зона - ключов проект за индустриалното и високотехнологично бъдеще на региона. Победителят - Иван Портних, кмет на Община Варна.

* В категорията за Община "Най-добър партньор за 2020 г.“ , победител е Община Бургас. През 2020 г. БАИ срещна изключителна подкрепа при съвместната работа с общината в процеса по привличане на нови инвеститори в региона. Това доведе до голям брой подадени заявления за сертифициране на инвестиционни проекти. Само за януари 2021 г. са сертифицирани три проекта на обща стойност 40 млн. лв., със заявени 380 нови работни места. Победител – кметът на Бургас Димитър Николов.

* В категория „Иновативен продукт на годината“ спечели "Насекомо" АД. Използвайки принципите на кръговата икономика и производството с нулеви отпадъци, компанията произвежда иновативни, висококачествени и устойчиви продукти от насекоми, които се използват във фуражните и земеделски индустрии. Отглежда мухата "Черен войник" за превръщането на отпадъци от растителен произход в биомаса, която след това се трансформира в алтернативен протеин, употребяван за фуражи на животни и риби. Продуктите, които в момента произвежда, са протеини и мазнини от насекоми за включване във фуражи за животни, както и органичен тор за употреба в земеделието. Наградата взе Яна Балникова, програмен директор в "Насекомо" АД.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com