Как един български бизнес подобрява влиянието си върху околната среда и същевременно се развива благодарение на зелените инвестиции? Това ли е следващата логична стъпка за бизнес собствениците, за да бъдат конкурентноспособни на пазара и да създават устойчиви решения с грижа за хората и околната среда? Разговаряме с г-н Гено Генов, мениджър във фирма Геномакс Груп ЕООД.

1.Г-н Генов, разкажете ни повече за Вас и Вашия бизнес.

Фирма Геномакс се занимава с производство и търговия на висококачествени мебели, матраци и подматрачни рамки. Имаме наличности на склад и извършваме доставките си в рамките на един-два дни до нашите клиенти. Реално, ние сме най-големият дистрибутор на мебели в България, който работи по този бизнес модел. Благодарение на натрупания във времето опит, лично отношение и подход, непрестанното въвеждане на иновации, водещи технологии, нови и екологични материали, фирма Геномакс постига високо-ефективни решения за отмората и пълноценния сън на нашите клиенти. Досегашните успехи на компанията и достигане на все по-високи резултати са плод на опита и професионалните умения на всички служители, работещи във фирмата.

През 2022-ра година компанията отпразнува 30-годишния си юбилей. През годините сме преминали през различни предизвикателства: финансови кризи, инфлация, повишение на цените на горивата – всичко това се отразява на бизнеса ни. Въпреки това сме се справяли с предизвикателствата и продължаваме да вървим напред.

2.Как започна партньорството Ви с ПроКредит Банк?

Инициативата за партньорството дойде от страна на ПроКредит Банк преди около 5 години. Тогава получихме от тях най-добра оферта спрямо други конкуренти на пазара. Първо започнахме с кредит, след което прехвърлихме и плащанията си към Банката.

Когато взехме решението да инвестираме в източници на зелена енергия, вече работехме с ПроКредит Банк. След като се консултирахме с експертите на Банката разбрахме, че се предлагат експертиза и изключително атрактивни условия за такъв тип инвестиции, което за нас беше важно.  

3.Какво Ви накара да се обърнете към зелените инвестиции?

Ние следим екологичните тенденции от дълго време. Специално за електромобилите интересът ни се засили, когато цените на горивата се покачиха. Започнахме със закупуването на един електромобил, след което закупихме още два, със съдействието на ПроКредит Банк и кредит ЕкоМобилност. Планираме да подменим целия автопарк на фирмата с електромобили, защото това ни помага по-лесно да прогнозираме разходите си.

Тъй като в последните месеци цената на тока доста варира, преценихме, че чрез фотоволтаична централа бихме могли да регулираме ситуацията и да имаме сигурност. За момента сме изградили фотоволтаична система с мощност 92 kW на покрива на централния ни офис и склад, който се намира в гр. София.