Кога икономиката ни ще изплува?

Един от малкото сектори с ръст е производството на лекарства

Кога икономиката ни ще изплува? | StandartNews.com

Кога икономиката ни ще изплува от коронакризата? Отговор на този въпрос даде председателят на АИКБ Васил Велев.

Пълно възстановяване на икономиката, според прогнозите, ще има чак през 2022 г. Тогава ще се компенсира този срив, който в момента се отчита за ЕС от минус 14,4%, обясни Белев пред Нова тв. Той и председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов коментираха мерките на правителството за справяне с кризата, предизвикана от коронавируса. След като беше намален ДДС за туризма, ресторантьорския сектор и детските стоки, тази седмица на 9% падна и ДДС за бирата, виното и спортните услуги.

„Не е нужно да се притесняваме, че България ще бъде глобена, тъй като в тази антикризисна ситуация Европа е дала карт бланш на страните да спасяват икономиките си”, коментира Ричард Алибегов.

Попитан защо не беше намалена ставката на лекарствата, Велев обясни, че именно производството на лекарствата е секторът с ръст тази година – 5%, при общо 16% спад за индустрията.

„Намаленото ДДС е временна мярка, която е в подкрепа на най-пострадалите икономически сектори. Тя не цели понижаване на цените, а хората в криза да си запазят доходите, за да могат да си плащат сметките, както са го правили преди кризата”, обясни Васил Велев. „Ценна е своевременната помощ за най-засегнатите сектори, а тя се постига, когато не се изземат пари от тях”, обясни Велев. Ричард Алибегов съобщи, че спадът на чуждите туристи у нас е 75%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай