Кметове не искат скок на такса смет над 20%

Кметове не искат скок на такса смет над 20% | StandartNews.com

От 2017 г. такса смет ще се изчислява по нов начин - според количеството изхвърлени боклуци. Трябва обаче да има механизъм, който да ограничи рязкото поскъпване за гражданите и той да действа в 10-годишен срок. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Емил Савов от Националното сдружение на общините (НСОРБ) по повод предложените промени в Закона за местните данъци и такси.

Сега таксата се плаща въз основа на данъчната оценка на имота, срещу което има възражения от страна на бизнеса. Въпросът е как да се направи така, че да не се увеличат таксите за битовите потребители, обясни Савов. НСОРБ настоява за 10-годишен гратисен период, в който да се регламентира, че индивидуалната такса смет за гражданите няма да скочи с повече от 20%. Според Савов проблемът за плащане на такса смет според количеството боклук са жилищните блокове в големите градове. Затова се търсят алтернативи, за да се спазва максимално принципът "замърсителят плаща". Някои общини са въвели алтернативен начин за изчисление на таксата - например по площ на имота в Кърджали и Бобов дол, обясни Савов.

Илияна Павлова от БСК заяви, че е имало достатъчно време от 2014 г. досега да бъдат предприети стъпки за уточняване на детайлите. Време е да се предприемат решителни мерки, за да се прецени в какъв размер ще се увеличи таксата, заяви тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай