Кметове искат част от данъците в общинските хазни

Кметове искат част от данъците в общинските хазни | StandartNews.com

Приоритет за нас е търсенето на източници на приходи, тъй като голяма част от общините се декапитализираха. Доста имоти, общинска собственост, вече са продадени. И няма други финансови приходи. Това твърди кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов. Проблемът е обсъден с негови колеги от Пиринския край на регионално заседание на Югозападен район, на което бяха избрани кандидати за Управителния съвет на Националното сдружение на общините.

Градоначалникът е убеден, че е необходим нормален диалог с централната власт, а не да се търси конфронтация. Той смята, че един от начините за решаването на проблема с недостатъчните приходи на общините е част от някои налози да се връщат в общинската хазна. Това може да е данък общ доход или данък върху добавената стойност. Целта е да има доходи в местната власт, за да се решават по-добре социалните проблеми. Защото не е тайна, че всичко търпи амортизация – инфраструктура, осветление, материална база..."Няма как с европейските средства по програмите да осигурим навсякъде лъскави улици, сгради, детски градини. Затова е време да намерим решение на този проблем с управляващите", смята Москов.

В повечето населени места основните ремонти на инфраструктурата са правени през 80-те години на миналия век, някъде чак през 70-те. В момента изграденото е амортизирано, авариите са чести, налагат се спешни ремонти. „Когато бюджетът не достига, теглиш заем, за да решиш проблема. Защото няма как да оставиш хората без вода, без достъп до сградите, без асфалтирани улици", убеден е Владимир Москов.

Друга основна цел на него и колегите му е същинска децентрализация на общините. Но не, както в последно време се случва, само в посока на вменяване на ангажименти и отговорности без осигуряване на финансов ресурс. Стига само задължения, време е и за права на общините, допълва кметът на Гоце Делчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай