Китайци местят закъсали бизнеси от Западна Европа у нас

Търсят партньори за производство на яхти

Китайци местят закъсали бизнеси от Западна Европа у нас | StandartNews.com

Варна. Китайски предприемачи местят закъсали бизнеси от Западна Европа и от родината си в България.Това съобщи Виктор Азманов, председател на Българо-китайската търговскопромишлена палата. На кръгла маса в областната управа във Варна той представи възможностите за търговия и съвместно производство с азиатската страна. Китайски собственик на фабрика за яхти, ударен от кризата в Италия търси български партньор за джойнт –венчър. Той търсел възможности за това не само у нас, но и в Румъния и в друга черноморска страна.

Китайски производител на зеленчукови производства искал да премести бизнеса си от родината в страна от Източна Европа, включително и България. Станало му скъпо производството в Китай, където трудът е по-високо заплатен отколкото в България. За това търси български партньор за организацията, а китаецът има осигурен пазар в Русия, посочи Азманов.

"Румъния и Унгария може да ни изпреварят, защото отдавна са в традиционни връзки с азиатския „тигър", който обяви 12 стъпки по отношение на икономическата и политика с Централна и Източна Европа. От септември миналата година имат комисариат към правителството си, а ние дори не знаем кой е българският представител в него", коментира шефът на камарата.

Компании от азиатската държава търсят български партньори и в областта на хранително-вкусовата промишленост, производители на напитки и минерална вода, чиито вносни мита са най-ниски. Има интерес и към българската розова вода. Корейска компания я бутилирала през 2010 г и чрез индийски посредник я внася в китай по 100 евро на бутилка и с 600-700 % надценка, даде пример Азманов.

Вече е създадена търговска марка, която обединява всички български продукти, предназначени за китайския пазар, посочи Азманов, подчертавайки, че съвместното представяне не означава загуба на фирмената идентичност.
Той уточни, че чрез общата марка се преодолява един от сериозните проблеми за родния бизнес - количеството на стоките, които са необходими за пазара в азиатската република. Срокът на годност на продуктите за експорт трябва да бъдат поне шест месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай